Specializant psihoanalize o “Zabeležki za boljši jutri”!

Vir:Pixabay

Leta 1939 je new yorška revija International Cosmopolitan pod naslovom »Diagnose der Diktatoren« [Diagnoza diktatorjev] objavila intervju z znanim švicarskim psihiatrom Carlom Gustavom Jungom. Ta je izjavil, da uspešen vodja zrcali nezavedno vodenih, predvsem pa njihove nezavedne misli in čustva, povezanih z njihovo usodo.

»Najhuje nas upogibajo in mučijo nevidne roke.«

Moč krasno zvenečih predvolilnih zaobljub torej popolnoma ustreza modrostim znanega Zaratustre Friedricha Nietzscheja, predvsem, ko je izjavil naslednje: »Najhuje nas upogibajo in mučijo nevidne roke.«1 Ovir ne poznavajoča predanost, neustavljiva poželenja, neomajne prepričanosti, goreče pripadnosti…vse to so povečini le zrcalne podobe lastnih pomanjkljivosti. Ker pa bi zardel od sramu, če bi jih moral pripoznati v sebi, zato mnogo raje zrem njihovo privlačno zrcalno podobo v tebi – bi se glasila razlaga mnogih od nas, s čimer uspešno vzdržujemo tozadevno nevednost. In ravno to je ta mehanizem, ki ga poskušajo nagovoriti predvolilne zaobljube, s tem pa ponuditi kratkoročno iluzijo ugodnejše usode.

Ne popolna pasivnost do političnega dogajanja, in tudi ne slepa predanost eni, ter bojevito nasprotovanje drugi politični srenji, ne obetata pomembnejših sprememb. Kakršnokoli že bojevanje proti nevidnim rokam, se namreč pogosto izkaže za jalovo početje. Vojskovanje je smotrno le, če je usmerjeno proti lastnemu, notranjemu sovražniku – proti nezavednim razlogom lastne upogljivosti; šele v tej borbi imamo možnost, da presežemo nam pred mnogimi leti zadano usodo:

»Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!«2

Šele za tem oddajmo svoj glas kandidatu, pri katerem bomo zaznali vsaj podobne lastnosti, ki smo jih tudi sami pridobili na poti samospoznanja, ne pa kandidatu, ki lastno nedovršenost prikriva s pajčolanom prirejene resnice ali čim hitrejše pozabe.

Zoltan Pap, specializant psihoanalize

Viri:

1 Friedrich Nietzsche: Tako je govoril Zaratustra.

2 Ivan Cankar: Hlapci. 

 

Zoltan Pap, specializant psihoanalize