Spet ogenj in uporaba sile nad rumenimi jopiči v Parizu!

Foto: mondo.rs

Severozahod francoske prestolnice in trg Place d’Italie na jugu mesta je po enem letu ponovno zbral kakšnih 1000 protestnikov z rumenimi jopiči. Zagorele so barikade in ohromil se je promet, nato pa je nastopila policija.

Nad protestnike s solzivcem

Ker so mestne oblasti pričakovale protestne shode, so v določenih predelih mesta (kot ob Elizejski palači, Eifflovem stolpu) prepovedale proteste. Protesti so sicer sproženi še v drugih mestih Francije Protestniki so se zbrali tudi v drugih francoskih mestih, med drugim v Montpellierju, Bordeauxu in Toulousu, so zapisali na portalu slovenskenovice.si.

Spomnimo, da bo jutri preteklo eno leto, odkar se je na protestih, ki jih je neposredno sprožilo dviganje cen goriva, zbralo več kot 280.000 ljudi. Takrat so dosegli, da je predsednik Macron, ki so mu očitali elitizem in brezčutje do potreb navadnih ljudi sprožil širšo nacionalno razpravo. Končni epilog jer recimo kar 17 milijard evrov davčnih olajšav in finančnih pomoči, poskus polnjenja proračuna z mnogimi trošarinami pa je bil zaustavljen.

Uredništvo