Spodrsljaj! Mariborski župan na Glavnem trgu namesto luči postavil “žareče kante”

Luči ali kante, misli mnogih Mariborčanov

V ponedeljek je marsikateri Mariborčan doživel šok, ko se je zazrl v novo postavljene luči na Glavnem trgu. So to luči ali “kante”, je stekla misel mnogih.

Mariborska oblast se je odločila, da prenovi Glavni trg. Dela so v zaključni fazi, v ponedeljek pa so vzpostavljene tudi nove luči, če se jim lahko tako reče. Družbena omrežja so pri tem sprožile številne polemike, saj gre za šest kar šestnajst metrov visokih kandelabrov, ki oblikovno niso podobne lučem.

“Luči je oblikoval arhitekt, narejene so po meri, to niso konfekcijske luči. Všeč ali ne je subjektivna ocena. Vsekakor služijo funkciji, bila je namreč narejena študija, iz katere izhaja, da na tleh zagotavljajo dovolj svetilnosti”, o slednjih podžupan Gregor Reichenberg, tudi arhitekt.

“Ko svetila opazuješ v zornem kotu vzdolž trga, občutiš gostoto nanizanja in s tem močan element prostora. Ko jih opazuješ s strani Rotovža, pa se porazgubijo. Izbor barve in oblike pa govori tudi jezik historičnih okoliških form in streh, kar izbor arhitektov utemeljuje. Kakorkoli, ureditev Glavnega trga in Koroške ceste bo Mariboru v zadovoljstvo”, pa mestni arhitekt Tomaž Kancler, poroča spletni časopis Večer.

Uredništvo