Osnutek sporazuma (brexit) o izstopu Združenega kraljestva VB in Severne Irske iz EU sprejet!

Foto:Pixabay

Predsednik vlade Marjan Šarec se je včeraj v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta, kjer so voditelji EU-27 soglasno potrdili osnutek sporazuma o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije. Med drugim so sprejeli še politično izjavo o prihodnjih odnosih EU z Združenim kraljestvom.

Voditelji sedemindvajseterice so se seznanili s poročilom o poteku in zaključku pogajanj z Združenim kraljestvom glede njegove zahteve po izstopu iz Evropske unije.

Sporazum o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ki so ga sprejeli voditelji EU-27 zagotovo prispeva, da bodo negativne posledice izhoda manjše, kot bi bile sicer. Prihodnji odnosi med obema stranema, ki so bili začrtani v politični deklaraciji pa oblikuje okvir za prihodnje odnose med Evropsko unijo ter Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske. Politična deklaracija opredeljuje smernice prihodnjega delovanja EU in Združenega kraljestva na najrazličnejših področjih, predvsem na področju gospodarskega sodelovanja, sodelovanja na področju varnosti ter sodelovanja institucij Evropske unije in Združenega kraljestva, so zapisali v sporočilu za javnost www.vlada.si.

Sicer pa osnutek ločitvenega sporazuma ureja tri prednostna ločitvena vprašanja, to so pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku. Prehodno obdobje naj bi trajalo do konca leta 2020 ob možnosti enkratnega podaljšanja za največ dve leti.

Uredništvo