Spoštovani go. Jurša, demantiramo vaše zlagane izjave glede stranke Desus, ki ste jih izrekli na račun vaše predsednice Pivčeve (preberite si dokaze)

Karl Erjavec v času minitrsovanja

Pisal se je ponedeljek in pred medije stopi go. Franc Jurša, vodja poslanske skupine Desus, in glede Pivčeve servira z izjavo dneva

“Stranka DeSUS je pod njenim vodstvom postala stranka afer, kar se v 30-letni zgodovini stranke še ni zgodilo, tega poslanci poslanske skupine DeSUS enostavno ne moremo sprejeti”, tako Jurša. In dejstva!

Afera Patria – Karel Erjavec je minister za obrambo v mandatu 2004-2008

Piše se leto 2005. Gre za eno največji političnih afer v zgodovini samostojne Slovenije. Namesto Erjavca, ki je takrat dokazano podpisal škodljivo pogodbo za nakup oklepnikov patria 8×8, se za krajši čas neupravičeno v zaporu znajde vodja opozicije Janez Janša, upravičeno pa  “samo slikar” Jure Cekuta in uslužbenec Ministrstva za obrambo, brigadir Peter Zupan. Toda, ravno Karl Erjavec je bil tisti, ki je kot obrambni minister podpisal pogodbo za nakup finskih oklepnikov Patria (https://www.dnevnik.si/1042223612), tožilstvo pa je pri nakupu oklepnikov Karlu Erjavcu očitalo nevestno delo v službi, zaradi katerega naj bi povzročil za 16,8 milijona evrov škode, a je bil na sodišču oproščen. Pozneje si je “za nagrado” v vladi Boruta Pahorja prislužil mesto ministra za okolje.

Afera Erjavčeve kante za odpadke – Erjavec je minister za okolje in prostor v mandatu 2008-2011 (po letu in pol odstopi iz položaja)

Piše se leto 2009. Erjavec je minister za okolje. Računsko sodišče v tem letu zaključi revizijsko poročilo o smotrnosti ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki v Sloveniji (od leta 2005 do konca leta 2007). Ugotovi, da je okoljsko ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja in Erjavcu naloži, da v roku treh mesecev izvede osem popravljalnih ukrepov. Priložnost in izziv za Erjavca. Kaj se zgodi? Skoraj nič, predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes ugotovi, da je ministrstvo za okolje pod taktirko Erjavca “zadovoljivo izvedlo le en ukrep od osmih”, zato je premierja Pahorja pozval, da Erjavca razreši. Pahor je to storil, saj se je Slovenija znašla na samem repu EU držav glede ločevanja odpadkov. Erjavec pozivu Pahorja ni sledil in celo izjavil: “Ali je res odgovornost ministrstva za okolje, da poskrbi za vsako kanto posebej v tej državi?” in dodal: “Če bo moral vsak minister odstopiti zaradi takšnih banalnih zadev, ne vem, kam to pelje to državo.” Pahor je nato v parlament poslal predlog za njegovo razrešitev, po medijsko odmevni politični sagi pa je Erjavec kar pred kamerami “pokleknil” in podal svoj odstop z mesta ministra za okolje.

Afera Arbitraža – Erjavec je minister za zunanje zadeve v mandatu 2012-2018

Piše se leto 2016 (januar). Ministra Erjavca (v Cerarjevi vladi), slovenskega arbitra Jerneja Sekolovca in uslužbenko zunanjega ministrstva Simono Drenik sosedi ujamejo v prisluhih v nedovoljeni komunikaciji glede arbitražnih postopkov glede določitve mej s sosednjo Republiko Hrvaško. Pozor, kljub temu, da so agenti Sove Erjavčevo zunanje ministrstvo večkrat temeljito podučili o prisluškovalnih metodah sosedov in postopkov varnega komuniciranja. Velika mednarodna afera ima takšne razsežnosti, da Hrvati še danes ne priznava odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Spomnimo, Erjavec je kljub mednarodnemu škandalu mirno ostal na dopustu kar pri sosedih, pomembna pa je izjava današnjega ministra za obrambo (takratnega predsednika KNOVS) Mateja Tonina v letu 2018, ko je na zaprti seji DZ izjavil: “Na zaprti seji državnega zbora sem predstavil dokumente, iz katerih je jasno, da je vloga Karla Erjavca pri arbitraži takšna, da je delal v korist Hrvaške.”

Erjavčevi leti na davkoplačevalske stroške

Piše se leto 2005. Mediji poročajo o nesmotrni porabi davkoplačevalskega denarja za zasebno letalo. Erjavec si privošči let na službeni obisk v Hannover in Pariz, proračun RS pa za let odšteje kar 14.000 EUR. “Boril sem se s časovno stisko”, je takrat izjavljal Erjavec. Ker se je v aferi znašla tudi njegova spremljevalka, žena, je Erjavec kaznoval uslužbence, kjer jih je kar osem, za katere je sumil, da so podatke izdali medijem premestil na druga delovna mesta.

Razrešitev uglednega poveljnika Slovenske vojske s skonstruirano afero, ki se ni zgodila (Erjavec je spet minister za obrambo) 2018-2020

Erjavec je spet obrambni minister v Šarčevi vladi. Na predlog načelnice generalštaba Alenke Ermenc brez uradne obrazložitve razrešil poveljnika Poveljstva sil Slovenske vojske, uglednega in med vojaki priljubljenega častnika Miho Škerbinca. Razlog neuradno: “Škerbinc pred postrojem neprimerno govoril o zdravstvenem stanju svoje nadrejene – načelnice Ermenčeve.” Uradno: Domnevna odgovornost za nočno streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti Ermenčeva.”

In resnica, ki pozneje pride na plano: “Škerbinc ni neprimerno govoril o načelnici generalštaba, temveč jo je celo branil. Dejal naj bi le, da se mu zdi nesprejemljivo in zavržno, da se načelnico obravnava na tak način (kot se je takrat v medijih), da ima dovolj tega, da se po vojski in v medijih širijo govorice o njenem zdravstvenem stanju, in da takšne govorice slabijo ugled Slovenske vojske.” Škerbinc je njegovo razrešitev označil za “nečloveško”, širjenje lažnih informacij pa je po njegovem “delo neformalnih infomatorjev”.

Komisija za nadzor nad varnostno obveščevalnimi službami je ugotovila, da je minister za obrambo Karl Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske, takratna opozicija pa je proti Erjavcu vložila interpelacijo, ki jo je minister preživel.

Gospod Jurša, večinoma ste bili v vseh teh letih zraven, pozabljate ali se sprenevedate!

Uredništvo