Tradicija stara preko sto let

V ednu krščanske edinosti so se danes murskosoboški škof Peter Štumpf, škof evangeličanske cerkve Leon Novak, superintendent zveze slovenskih evangelijskih cerkva Daniel Grabar in mariborski paroh Milan Jovanović zbrali v Evangeličanskem centru in podali skupno izjavo.

Evangeličanski škof Leon Novak je med drugim dejal, da je v tem nemirnem času, ko med drugim divjata vojni v Ukrajini in Gazi, še posebej pomembno, da se spoštujemo in cenimo ter ne glede na različna stališča sprejmemo eden drugega v svoje srce.

Ekumenski sprehod po Murski Soboti, ki je letos potekal že tretjič, so pred več kot sto leti začeli židovski rabin, katoliški dekan in evangeličanski duhovnik z namenom, da bi s svojim druženjem, pogovorom in sprehodom prebivalstvo spomnili na pomen strpnosti, spoštovanja in prijateljstva.

Tokrat se je prekmurskim cerkvenim voditeljem pridružil še paroh srbske pravoslavne cerkve v Mariboru Milan Jovanović, ki je bil povabila vesel in ga označil za lepo gesto.

Katoliški škof Štumpf je izpostavil, de je naloga vseh krščanskih cerkva oznanjati Kristusa in si ostati edine med seboj. V Prekmurju cerkveni voditelji že več kot sto let s sprehodom nagovarjajo ljudi k strpnosti in sodelovanju z željo, da to postane pričevanje za ljudi, kako naj tudi oni sledijo našemu zgledu.

Grabar je ob koncu dejal, da vera v Boga ne razdvaja, ampak povezuje in omogoča, da na skupno pot krenemo kot prijatelji.

Izjavi je sledil sprehod od evangeličanske cerkve proti katoliški cerkvi sv. Nikolaja in do binkoštne cerkve.

M.Z.