Srečanje med Volodimirjem Zelenskim in Vladimirjem Putinom je ključno za vzpostavitev miru, je v intervjuju za BBC Ukrajina dejal svetovalec vodje predsedniškega urada Mihail Podolyak 

“Srečanje pripravljamo skupaj s partnerji in številnimi državami, ki so zainteresirane, da se  vojna konča. Ko bodo delovne skupine v okviru pogajalskega procesa pripravile nekaj predhodnih dokumentov in jih predale predsednikom, bodo ocenili, ali je to že »načrt«, o katerem se lahko pogovarjamo “tête-à-tête”. Potem lahko pride do tega srečanja,” je dejal Podolyak.

Kljub različnim napovedim, da bi do sestanka lahko prišlo že v nekaj dnevih je Podolyak  opozoril, da še ni natančnega datuma srečanja med Zelenskim in Putinom.

»Zame je najbolj pomembno, da je država pokazala svojo bojno sposobnost in logistično zrelost. Lahko poskrbimo sami zase. Hudo je, da se je vojna začela v Ukrajini, vendar smo dokazali, da je Ukrajina najbolj mobilizirana država in lahko zgradi vojno infrastrukturo v dnevu ali dveh. Vse to nam omogoča, da se korektno pogajamo in predsedniku pripravimo zelo dobro pogajalsko izhodišče,” je dodal Podolyak.

Svetovalec turškega predsednika Ibrahim Kalin je pred tem napovedal prihajajoče srečanje predsednikov Ukrajine Vladimirja Zelenskega in Ruske federacije Vladimirja Putina pri posredovanju Recepa Tayyipa Erdogana. Po njegovem  mnenju pogovore med predsedniki ovira Putin, okleva .

Po poročanju Financial Times naj bi pogajalci že začrtali predhodni mirovni načrt za konec vojne, po katerem bi Rusija svoje vojake umaknila le z ukrajinskih ozemelj, ki so bila okupirana po 24. februarju 2022, Ukrajina pa razglasila nevtralnost in odpoved ambicijam po vstopu v Nato ter zmanjšanju števila vojakov.

To poročanje je komentiral tudi je svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podolyak, sicer udeleženec pogajanj, in dejal, da je Financial Times objavil osnutek mirovne pogodbe, ki navaja le zahteve ruske strani. Ukrajina ima svoja stališča.

Predsednik Zelensky je v večernem nagovoru ljudem dejal, da je cilj pogajanj jasen in nespremenjen: konec vojne, varnostna jamstva, suverenost in obnovitev ozemeljske celovitosti Ukrajine.

C. U.

vir: Zerkalo nedeli