Podarjeno klet so obnovili s pomočjo evropskih sredstev

V soboto je v Filovcih pri obnovljeni kleti Društva Gaj v Filovskem gaju potekalo tradicionalno postavljanje klopotca. Po postavitvi so predstavili obnovljeno vinsko klet. Bara in Jože Berden sta Društvu Gaj podarila klet, ki so jo v sklopu projekta Doživi UTRIP na območju LAS Goričko letos obnovili, v soboto pa predali namenu.

Klet stoji v filovskih goricah, ki spadajo v Krajinski park Goričko. Od tod obiskovalcu pogled preko ravnice in Mure seže vse do Medvednice pred Zagrebom. Ljubitelji tovrstne dediščine lahko obisk občudovanja ljudskega stavbarstva in lončarskih veščin združijo s pokušino vin in tudi s pohodništvom in kolesarjenjem.

Stara Gajska klet (foto: A.B.)

Navzoče je najprej pozdravil predsednik Društva Gaj Jože Tratnjek, sledil je nagovor župana Občine Moravske Toplice Alojza Glavača. V nadaljevanju je bila predstavljena operacija “Začuti UTRIP območja LAS Goričko”, podelitev priznanj ter ogled obnovljene kleti z degustacijo vin.

Društvo Gaj je partner v operaciji “Začuti UTRIP območja LAS Goričko”, ki se izvaja v letu 2022. V okviru operacije so uredili notranjost in zunanjost vinske kleti, izdelali korita in jih zasadili z vrtnicami, oblikovali celostno podobo društva in natisnili promocijski material. Obnovili so tudi zunanja vrata, izdelali regal iz starih sodov za vinoteko in zaščitili vinogradniško orodje.

M.Z.