Svetovni biser, nepojasnjen in vreden ogleda-Stonehenge!

Stonehenge je nastal med 3000 in 2000 let pred našim štetjem, sestavljen iz kroga stoječih kamnov, ki še vedno postavljajo vprašanja in odgovore, kako, kdo…? Prekrasne oblike, ki so jih na svojem uspešnem albumu upodobili tudi mojstri ustvarjanja glasbe Pink Floyd.

Kamni visoki od dveh do štirih metrov, težki do 25 ton, v obliko, ki jo vidimo danes, naj bi se vzpostavljala kar 1500 let!

V zgrajenem jarku ter vzpostavljenem zunanjem in notranjem bregu so “ustvarjalci” postavili 56 lesenih ali kamnitih kolov ter prostor uporabljali kot krematorij. Nato, cca. 2500 let pred našim štetjem pa so kraj spremenili tako, da so postavili središčne kamne, dvignili dva različna tipa kamnov in ustvarili zgodovinski kraj, spomenik. Poseben kamen, sarsen (tip peščenca) naj bi po mnenju znanstvenikov “prispel” iz kraja Malborough Downs, ki je od Stonehenga oddaljen cca. 32 kilometrov. Kako bi premikali te kamne, ki tehtajo tudi do 30 ton, ostaja seveda odprta uganka!. Manjši kamni, z imenom bluestone se s svojo modrikavo barvo bohotijo, ko so mokri ali sveže zlomljeni. Tudi njihova teža dosega presenetljivih dve do pet ton, izvor le teh pa je najdišče, oddaljeno od Stonehenga cca. 250 km stran. Še ena uganka, kako so prispeli v ta kraj?

“Graditelji” niso pustili nobenih namigov, kako, zakaj…naključje?

Je bil Stonehenge res središče zdravljenja, kot to danes trdijo mnogi arheologi ali spomenik Britancem, ki so jih umorili Sasi (zveza starogermanskih plemen v Severnonemški nižini)?

Ali pa izjemno delo Nezemljanov, kot model solarnega sistema?

Uredništvo