Brez čebel ni življenja

Zasadili so medovite rastline

Danes že šesto leto obeležujemo Svetovni dan čebel. Organizacije Združenih narodov so leta 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in 20. maj razglasile za Svetovni dan čebel.

Cilj razglasitve svetovnega dneva čebel je spodbujanje širšega razmisleka o pomenu čebel, zagotavljanja pogojev za njihovo preživetje in s tem za preživetje človeka.

Za zagotavljanje čim boljših pogojev za razmnoževanje in dejavnost čebel so se v Občini Razkrižje odločili, da  na javnih površinah simbolično zasadijo medovite rastline, včeraj pa so Svetovni dan čebel in ozaveščanje o pomenu ohranitve čebel  obeležili pred osnovno šolo.

Že drugo leto zapored so v 7 cvetličnih korit, nameščenih pred Osnovno šolo Janeza Kuharja Razkrižje posadili medovite rastline oz. cvetlice.

Pri dogodku so sodelovali Vrtec pri Osnovni šoli Janeza Kuharja Razkrižje, predstavniki Čebelarskega društva Razkrižje in predstavnik Čebelarske zveze Slovenije. Najprej sta prisotne pozdravila ravnateljica Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje, ga. Anica Šimonka in župan Občine Razkrižje g. Stanko Ivanušič. Podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, g. Janez Vencelj je prisotnim povzel prizadevanja zveze pri svetovnih organizacijah, da so čebele dobile svoj dan. Otrokom vrtca je podaril semena nizkih sončnic, ki so jih nato takoj z veseljem posejali v korita zraven ostalih cvetlic.

Ob obeležitvi Svetovnega dneva čebel pa so
v gostinske lokale in trgovine po občini razdelili letake in zloženko z recepti Čebelarske zveze Slovenije ter posebno zbirko receptov z zapisom o pomenu medu, pripravljeno s strani predsednice Pomurskega društva za boj proti raku, prim. mag. Branislave Belović.

M.Z.