Svinjska mast spet “na naše jedilnike”!

No, pa smo se dočakali še ene prijetne novice. Že nekaj časa je znano, da svinjska mast po zadnjih preverjenih informacijah sploh ni tako nezdrava, kot so nam to prikazovali nutricisti in zdravstvena stroka. Ključno v zadnjih raziskavah je, da svinjska mast sploh ne vsebuje za zdravje nezdravega holesterola. Bomo zato kmalu spet cvrli z mastjo, kruh pa si mazali kot v času “naših babic”?

Do danes je za primerno zdravju veljalo kokosovo olje, maslo in svinjska mast pa “pribita na križ”!

Vsi, ki danes na policah iščejo olje, ki v sebi nima zdravju škodljivega holesterola, so za cvrtje uporabljali kokosovo olje. Bolje poučeni tudi vedo, da le to mora biti hladno obdelano, kar pomeni, da je v tekočem stanju in rumeno – zelene barve. Toda, na trgovskih policah pretežno najdemo vse prej kot to. Nepoučeni kupci posegajo po kokosovi masti, ki je temperaturno obdelano, v trdnem stanju-rafinirano in brez arome po kokosu. To pa naj bi imelo celo za človekovo zdravje (kot tudi vsa ostala temperaturno obdelana olja) zaradi nevarne transmaščobne kisline (zvišujejo vrednost slabega holesterola LDL in poslabšuje vrenost dobrega holesterola HDL) dokazano kancerogeni – rakotvoren učinek. Kmalu bo torej drugače, na policah bomo kmalu videli vse več masla, še posebej pa ponudbo svinjske masti.

Svinjska mast celo z manj nasičenih (zdravju neprimernih) maščob, kot kokosovo olje!

Zadnje študije razkrivajo, da ima svinjska mast le 40% nasičenih maščob, kokosovo olje pa kar 85% (zdravju neprimernih). Ključno pa je, da ima svinjska mast za zdravje primerne nenasičenih maščobe, ki jih pretežno tvori oleinska kislina, zelo zdrava maščobna kislina. Ta ima ugodne učinke za srce, saj skrbi za nižjo stopnjo slabega holesterola v našem telesu.

Svinjska mast z visoko točko vrelišča in s tem z manj možnosti absorbcije škodljivih rakotvornih prostih radikalov!

Pomembno je še, da ima svinjska mast zelo visoko točko vrelišča, zato svoje strukture ne spreminja kar tako. Ko bomo torej cvrli živila v masti, bo potencialno do absorbcije prišlo s precej manjšo verjetnostjo, kot bi jih sicer pri cvrtju z drugimi olji. Svinjska mast pa tudfi daje poseben okus hrani, ki mnogokrat tudi odtehta glede izbire.

In še dve dobri novici iz zadnje študije: maščobe iz masti se pretvarjajo v energijo in pomagajo pri absorpciji vitaminov, vsebuje pa holesterol, ki se v telesu pod vplivom UV žarkov pretvarja v vitamin D. Ta pa kot vemo, je še kako pomembno za absorpcijo kalcija.

Uredništvo