Svinjski vrat brez kosti slabih 10 EUR/kg, kmetu slabih 2 EUR/kg in še manj!Kdo “potegne” največ?

Foto: pixabay

“Malo za razmislek…kmet dobi plačano meso dobrih 2 evra, 2.2 tu nekje. Klavnice naprej prodajajo cca. od 3 do 4 evre in potem trgovec prodaja za skoraj 10 evrov. A na koncu je kmet kriv, da je meso tako drago oz. bi morali zniževati ceno”. Tako se je razpisal gospod na svojem fb profilu in zavoj mesa celo fotografiral. Kdo torej “požanje” največ in komu se v verigi posel najbolj splača?

Slovensko meso bo dražje tudi do 60%, v mesecu aprilu cene svinjskega mesa v EU še: Slovenija: 1,53 €/kg, Avstrija: 1,49 €/kg, Hrvaška: 1,44 €/kg, Madžarska: 1,45 €/kg, povprečje EU: 1,43 €/kg. Najvišja cena Ciper: 1,64 €/kg, najnižja Belgija: 1,14 €/kg.

Iz združenja mesne industrije so se ob izbruhu prašičje kuge zavedli, da tudi k njim prihajajo težave in skrbi. Tako so recimo še v mesecu aprilu 2019 cene prašičjega mesa na surovinskem trgu bile stabilne, podobno tudi prodajne cene. Toda, že takrat so opozarjali na naraščajoče stroške dela, energije, transporta…, zaradi težav, povezanih s prašičjo kugo na svetovnem trgu, pa so se tudi klavnice in predelovalci mesa začeli spopadati z izgubami. Osnovno vprašanje torej je, kdo v prodajni verigi si je uspel v pogajanjih izboriti “najboljši kos pogače” in naraščajoče stroške prenesti v prodajne cene. 

Spomnimo, da so se cene svinjskega mesa v mesecu aprilu na slovenskem trgu gibale okrog 1,53 €/kg, največ mesa pa v Slovenijo uvozimo iz sosednje Avstrije, kjer je cena še nekoliko nižja in sicer 1,49 €/kg, povprečje cene mesa v državah članicah EU pa znaša 1,43 €/kg.

Kot kaže, se “zgodba” o dodani vrednosti konča pri trgovcih, manjši mesarji si (pre)nizke cene uspejo kompenzirati z drugimi predelanimi izdelki, večji mesno predelovalni obrati pa si cene žal uspejo kompenzirati le z nizkimi plačami svojih sodelavcev. Zanimivo tudi je, da k “mesu s popustom” na trgovskih policah prispevajo tudi (vir, ki ne želi biti imenovan pove, da predvsem dobavitelji) dobavitelji!

Sicer pa so na ministrstvu že večkrat povedali, da cene ob koncu leta predvsem sledijo povečanemu povpraševanju in se potem že v mesecu januarju oz. februarju umirijo. Toda, dejstvo je, da se zaradi prašičje kuge “trese” globalni trg in bomo še nekaj časa priča višjim cenam. Kje se bodo slednje ustalile po tem?

Uredništvo