Tajni dokumenti razkrili veliko rusko operacijo na Zahodu

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: AFP)

Angleški Insider se je v sodelovanju z nemško revijo Der Spiegel uspel dokopati do kodirane korespondence visokih uradnikov Ruske zunanje obveščevalne službe (SVR), ki razkriva tajno strategijo Kremlja za vodenje informacijske vojne proti Zahodu.

Razkriti dokumenti, namenjeni različnim ruskim vladnim agencijam, razkrivajo izdelane načrte za širjenje dezinformacij, katerih cilj je bil destabilizacija družb na Zahodu.

Igrali na strah, paniko in emocije
Čeprav je bilo mišljeno, da bo tajna operacija s kodnim imenom Projekt Kylo ostala popolnoma nevidna in da ne bo mogoče zaslediti kakšnih povezav z rusko obveščevalno službo, je medijema Insider in Der Spigel uspelo operacijo povezati s SVR. Glede na dokumente, ki so pricurljali v javnost, strategija Kremlja vključuje širjenje dezinformacij o občutljivih zahodnih temah, objavljanje neresnic pod krinko radikalnih ukrajinskih in evropskih političnih sil ter igranje na čustva – predvsem na strah, paniko in grozo – da bi se s tem zameglilo racionalno razmišljanje.

Dokumenti pa razkrivajo tudi lokalne kampanje, usmerjene proti ruskim emigrantom, vključno s prizadevanji za diskreditacijo zbiranja sredstev za protikorupcijsko fundacijo Alekseja Navalnega, ki je bila preseljena v ZDA.

Projekt Kylo je zasnoval 45-letni Mihail Kolesov iz SVR, ki je bil prej nameščen v afganistanski prestolnici Kabul. 23. maja 2022 je Kolesov sam sebi poslal Wordov dokument, naslovljen Propaganda. Šlo je za osnutek predstavitve, ki naj bi jo imel Kolesov tri dni pozneje na zaprti seji v ruskem senatu na temo “informacijske vojne z Zahodom”. Forum je vodil nekdanji sovjetski diplomat Aleksej Puškov, na njem pa so se zbrali znani podporniki Putinovega režima, kot je Maria Zakharova, tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve, pa tudi strokovnjaki za psihološko vojno z ministrstva za obrambo in zvesti novinarji.

Foto: Posnetek zaslona Insider

Puškov je izrazil resno zaskrbljenost, da proukrajinska čustva prevladujejo na zahodnih internetnih platformah, in sicer le šest mesecev po tem, ko je Rusija začela svojo spodletelo vojno osvajalsko kampanjo, ki naj bi trajala največ tri dni. Razprave so bile osredotočene na potrebo po prilagoditvi ruske taktike dezinformiranja za boljše spopadanje z novimi izzivi in ​​učinkovito destabilizacijo zahodnih družbenih in političnih struktur.

Omenjena operacija dokazuje, da se je se je Kremelj zavedal, da izgublja bitko na dveh frontah: fizični in informacijski. Glede na dokumente uporaba nadzorovanih medijev, kot sta Russia Today in Sputnik, aktivacija na platformah družbenih medijev, kot je Telegram, nista upravičila pričakovanj. Kolesov je prepoznal te težave in ponudil nov predlog. Namesto neposrednih proruskih argumentov je Kolesov predlagal, da SVR “poglobi notranja nasprotja med vladajočimi elitami” na Zahodu. Načrt je vključeval ustanovitev lažnih nevladnih organizacij – pravzaprav lažnih organizacij, ki so jih financirali in vodili agenti Kremlja – s ciljem spodbujanja protivladnih demonstracij v ZDA in v drugih zahodnih državah.

“Lažni oglasi, zakamuflirani v naslove novic, ki bi jih ustvarili rekruti SVR, bi bili vidni na vseh namiznih ali mobilnih napravah ciljnih skupin na Zahodu, privabljali bi uporabnike, da kliknejo in končajo na “internetnih virih pod našim nadzorom”,” je predstavljalo načrt. Ena od strategij, ki jih je predlagal Kolesov, je bilo ustvarjanje vsebine, ki je videti zelo naklonjena Ukrajini in ukrajinskim beguncem. Lahko bi šlo za članke, objave na družbenih medijih, ali katero koli drugo obliko javnega izražanja podpore. Omenjena vsebina bi prihajala s strani organizacij, ki so sicer znane po svoji verodostojnosti in nepristranskosti. To so lahko nevladne organizacije, humanitarne organizacije ali podobne institucije, ki se ukvarjajo s spoštovanjem človekovih pravic ali z begunci.

Foto: Pixabay

Kolesov je nakazal, da bi se v sestavkih s proukrajinsko vsebino podajalo zahteve ali iskalo dejanja, ki bi se lahko državljanom zahodnih držav zdela pretirana ali nepraktična. Če bi ljudje pričeli razmišljati, da so prošnje za pomoč ukrajinskim beguncem pretirane ali da bi izpolnitev teh lahko škodovala interesom lokalnega prebivalstva, bi lahko to prispevalo k zmanjšanju javne podpore ali naklonjenosti ukrajinskim beguncem in privedlo do povečanja delitev v družbi.

Kolesov je po poročanju Večernjega Lista svoj osnutek predloga delil s kolegom iz SVR Mihajlom Kuleminom. V obdobju od maja 2022 do septembra 2023 si je dvojica  izmenjala preko 10 različic “projekta Kylo”. 29. maja lani je Kolesov poslal kopijo Eduardu Černovolcevu, vodji tehnično-znanstvene službe FSB, ruske Zvezne varnostne službe, ki nadzoruje glavno hekersko enoto FSB in Inštitut za forenzične znanosti. Omenjeni inštitut skrbi za proizvajanje strupov, kot je novičok, vojaški živčni strup, ki naj bi bil uporabljen pri poskusu atentata na Alekseja Navalnega.

Delovanje v ekipah po različnih državah
Iz najbolj podrobne različice projekta Kylo iz 9. januarja 2023 je bilo razvidno, da se bodo namestile ekipe ljudi, ki bi delovale v različnih državah. Ustvarilo bi se spletno stran in se jo predstavljalo kot “neodvisno preiskovalno agencijo”, ki bi delovala kot osrednje vozlišče za manipulativno vsebino za namene tiska in ustvarjanje avdio in video gradiva za YouTube in druge družbene medije.

“Motiv naše kognitivne kampanje v zahodnih državah je povzročiti strah pred prihodnostjo, negotovost, nezmožnost dolgoročnih načrtov, nejasne usode otrok in prihodnjih generacij,” je bilo zapisano v ruski dokumentaciji. V zvezi s ciljem projekta je bilo izpostavljeno, da bi bil kumulativen in bi prve rezultate prinesel že v štirih do petih tednih, srednjeročni cilji pa bi se pokazali v približno treh do šestih mesecih. SVR je po navedbah Indexa pričakoval odmik od statusa quo v liberalnih demokracijah in Evropski uniji, vključno z izzivanjem protestov – kjer bi se pojavilo največ 100 ljudi, ki bi prejeli 100 evrov – proti različnim institucijam. Srednjeročni cilji do vključevali diskreditacijo Ukrajine v očeh Zahoda.

Lansirati želeli informacijo, da Evropa množično nasprotuje Ukrajini
V luči omenjenega je vredno omeniti, da je bilo mogoče lani zaslediti več provokacij, ki so bile videti, kot da jih je povzročila Rusija. Raziskava evropskega medijskega konzorcija razkriva, da je skupina ruskih plačancev redno sodelovala na protestih v večjih mestih, kot so Pariz, Bruselj, Madrid in Haag, in nasprotovala dobavi zahodnega orožja Ukrajini.

Eden od protestnikov je bil študent šole v Sankt Peterburgu, ki je dobesedno po navodilih Kolesova brskal preko interneta z namenom, da bi našel ljudi, ki bi se fotografirali za 100 evrov. Slike so bile uporabljene na družbenih omrežjih, da bi se navzven pokazalo, da so protesti proti Ukrajini množičen pojav v Evropi.

Temu pa so sledili še drugi triki. Po napadu teroristične skupine Hamas na Izrael je bilo oktobra na fasade judovskih ustanov po Parizu naslikanih na stotine Davidovih zvezd. Storilca sta dva Moldavca, ki sta pojasnila, da sta bila novačena prek sporočila Telegram. Ta kampanja spominja na operacijo KGB v petdesetih letih prejšnjega stoletja, v kateri so sovjetski in vzhodnonemški agenti oskrunili judovska pokopališča in sinagoge v Zahodni Nemčiji, da bi navidezno nakazali vzpon nacizma.

Kulemin je končno različico projekta poslal očetu, generalu Aleksandru Kuleminu, upokojenemu častniku 12. uprave ministrstva za obrambo, ki skrbi za jedrsko orožje. Sodeč po korespondenci med Kolesovim in Kuleminom so bile njune dejavnosti usklajene z obveščevalno službo ruske vojske GRU.

Foto: epa

Iskali kandidate, ki imajo izkušnje z obveščevalnim delom
V korespondenci med Kolesovom in Kuleminom sicer ni mogoče najti informacij o tem, kdaj je bil projekt Kylo uradno odobren. Znano pa je, da sta uradnika SVR pričela marca lani pregledovati na desetine življenjepisov potencialnih kandidatov za vse položaje. Zaželeno je bilo, da imajo kandidati izkušnje z obveščevalnim delom in obvladajo vsaj en tuji jezik. Čeprav v digitalni korespondenci med Kolesovom in Kuleminom ni informacij o tem, kdaj je bil projekt Kylo uradno odobren, sta marca 2023 dva uradnika SVR začela obdelovati na desetine življenjepisov potencialnih kandidatov za vse položaje.

Kolesov in Kulemin sodelujeta še pri enem projektu, imenovanem Ledorub, kar predstavlja rusko beseda za cepin, čigar namen je eliminacija neprijateljev Kremlja v izgnanstvu, vsaj kar se tiče diskreditacije. Iz komunikacije dvojice so v zvezi s tem zasledili ime nekdanjega ruskega bankirja, ki trenutno živi v Bostonu in se ukvarja z zbiranjem sredstev za fundacijo preminulega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Ker je ta oseba na likvidacijskem seznamu, The Insider imena nekdanjega bankirja ni objavil. Operacija predvideva njegovo “totalno diskreditacijo” v njegovih družbenih krogih, da bi ga tudi sosedje prenehali pozdravljati. Kolesov je predlagal širjenje lažnih zgodb, da je bil nekdanji bankir financer čečenskega voditelja Ramzana Kadirova.

Foto: epa

Ž. N.

Vir: Nova 24.si