Tako doma pipravite razkužilo proti koronavirusu

Nacionalni inštitut za javno zdravje je dal jasna in slikovna navodila, kako varovati svoje zdravje pred epidemijo koronavirusa. Pri tem cilja predvsem na izogibanje stikov s potencialno okuženimi (izogibanje stikov…) ter umivanje rok z razkužili. Ker so razkužila v lekarnah in trgovinah praktično že pošle, kroži nekaj idej, kako si lahko sami naredimo razkužilo kar doma. Poceni in učinkovito.

Razkužilo, ki se pripravi iz čistega alkohola

Čisti alkohol zmešamo z vodo v razmerju 1:1. Ker gre za mešanico, ki še vedno hitro hlapi in izsuši kožo, se priporoča, da mešanici dodamo  aloe vera gel. Slednji bo poskrbel, da bo občutek “nanosa” deloval blažje, mešanico pa bomo lahko večkrat nanesli na kožo, saj bo preprečil izsušitev kože.

V kolikor doma nimamo čistega alkohola, si lahko pomagamo z vodko. Ker ima slednja najmanj 37,5 % alkohola, je odlično razkužilno sredstvo, ki lahko nadomesti čisti alkohol. Seveda se pri tem odločimo sami, v kakšnem razmerju bomo mešanico razkužila pripravili. Tudi tu velja, da lahko po želji dodamo aloe vera gel ali recimo enega izmed naših vonjav eteričnega olja.

Sicer pa obstaja še možnost, da razkužilo pripravimo iz kisa in vode. Tudi to mešanico pripravimo v razmerju 1:1 in ji lahko dodamo nekaj kapljic eteričnega olja.

Uredništvo