Bogato dogajanje v okviru evropskega tedna mobilnosti

Včeraj se je z dnevom brez avtomobila zaključil evropski teden mobilnosti. Tradicionalni dogodek pred lendavsko mestno hišo je privabil tudi občanke in občane, še posebej pa so se ga razveselili otroci iz Vrtca Lendava in osnovnošolci. Zbrane je pozdravil župan Občine Lendava Janez Magyar in v uporabo simbolično predal novo električno kolo.

Svetovni dan brez avtomobila, ki sovpada s koncem tedna mobilnosti, spodbuja voznike, naj se vsaj ta dan na pot namesto z avtomobilom odpravijo na bolj trajnosten način, peš, s kolesom ali javnim prevozom.

Na to so opozarjali tudi otroci iz Vrtca Lendava in učenci Dvojezične osnovne šole I Lendava in  Dvojezične osnovne šole Genterovci, ki so danes zasedli Glavno ulico pred mestno hišo in s kredami utvarjali na temo tedna mobilnosti. Na stojnicah pred mestno hišo so obiskovalci lahko izvedeli več o trajnostnih načinih mobilnosti ter delovanju in aktivnostih lokalnih organizacij. Predstavili so se Kolesarski klub Lendava, Policijska postaja Lendava in Zavod za turizem in razvoj Lendava ter Planinsko društvo Lendava. Posebno veselje je otrokom pričarala tudi policijska maskota, medvedek Leon.

Srednješolci so Dan brez avtomobila obeležili s pohodom, podali so se tudi na kolesarjenje, pri čemer so spoznavali prometni režim ter praktičnost in uporabnost e-koles v vsakdanjem prometu. Otroci iz DOŠ II Lendava se bodo prav tako vključili v zdrav in trajnosten način mobilnosti.

Lendava se letos že desetič pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti in z uspešno prijavo v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE bo z dodeljenimi nepovratnimi sredstvi Sklada za podnebne spremembe v višini 5.000,00 evrov še dodatno obogatila dogajanje in aktivnosti, ki pozivajo k spremembam mobilnostih navad. Tako Občina Lendava s partnerji projekta načrtuje še nadaljnje aktivnosti, med njimi pohod z  delavnico za starejše občane »Ostanimo mobilni«, ki bo v sredo, 27. septembra, Šolsko ulico, ter Popravljalnico in izmenjevalnico koles.

V okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE je Občina pridobila tudi električno kolo, ki bo v prihodnje na voljo občanom in občankam za kratke vožnje po mestu. Električno kolo je župan Občine Lendava Janez Magyar simbolično predal v uporabo in se ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so se danes pridružili dogodku in prispevali k spodbujanju trajnostnih načinov mobilnosti v našem mestu in pozval: »Skupaj lahko naredimo pozitivno razliko za našo prihodnost in okolje.«

M.Z.