Iz preteklih geostrateških napak smo se le nekaj naučili
Dr. Milan Zver

Poslanke in poslanci so ta minuli teden seji Evropskega parlamenta obravnavali letno poročilo o izvajanju skupne zunanje in varnostne politike. Poročilo je pripravil poslanec David McAllister. V razpravi o poročilu je sodeloval tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je sicer tudi član odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve.

Dr. Milan Zver je čestital poslanskemu kolegu za odlično opravljeno delo in dejal, da je hiter in dokaj enoten odziv EU na rusko vojno proti Ukrajini dokaz, da smo se iz preteklih geostrateških napak nekaj naučili ter da je naša zunanjepolitična učinkovitost boljša.

Takoj po ruskem napadu na Ukrajino v EU ni bilo veliko voditeljev, ki bi se bili pripravljeni konkretno izpostaviti v podporo Ukrajini. Na pobudo predsednika takratne slovenske vlade Janeza Janše sta se v oblegani Kijev napotila izrazit podporo ukrajinskemu narodu poleg Janše še poljski premier Mateusz Morawiecki in češki premier Petr Fiala. Obisk, ki je Ukrajincem vlil upanja, da v tej agresiji niso sami, je bil s strani večine evropskih voditeljev mlačen.

Podobno je bilo tudi s humanitarno, politično in vojaško pomočjo Ukrajini, kjer je EU skozi vse leto zaostajala za ZDA. Kasneje se je po besedah dr. Zvera tempo izboljšal, a vrzel, predvsem pri vojaški pomoči, ki jo Ukrajina najbolj potrebuje, ostaja velika. V ZDA se kažejo prvi znaki utrujenosti in naveličanosti nad vojno v Ukrajini, zato bo morala v prvi vrsti EU prevzeti odgovornost za svojo soseščino.

»Poročilo izraža, da je dokaj enoten odziv EU na rusko agresijo na Ukrajino dokaz, da smo se iz nekaterih preteklih napak nekaj tudi naučili ter da se naša zunanjepolitična pozicija izboljšuje,« je ob tem dejal dr. Zver.

Na področju zunanje politike so za Evropsko unijo v tem trenutku izjemno pomembna tudi dogajanja na Bližnjem Vzhodu. Skrb zbujajoče je dejstvo, da se v času protestov v Iranu, kjer mlade Irančanke in Iranci dnevno tvegajo življenja za vrednote, ki so nam v Evropi samoumnevne, nekateri zunanji ministri držav članic še naprej sestajajo z iranskimi veleposlaniki, podporniki tiranskega režima.

vir: EPP

Po oceni dr. Zvera se pristop tudi na tem področju počasi izboljšuje, a bi iranskemu ljudstvu v borbi za demokratično državo vendarle morali bolj odločno pomagati. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v svojem nagovoru pokazala velik pogum in srčno podporo zbranim iranskim protestnicam in protestnikom, ki tvegajo življenja samo zato, ker se borijo za demokracijo in svobodo.

Ruska vojaška agresija proti Ukrajini, odločna zunanja politika Kitajske in posledice pandemije covida-19 so povzročile tektonske premike v geopolitičnem okolju, zato bi bilo potrebno hitrejše izvajanje koncepta strateške avtonomije.

»Priče smo tektonskim premikom v geopolitičnem prostoru, ki je postal razsrediščen. V danih razmerah se mora Unija postaviti zase, uveljaviti koncept strateške avtonomije in si povrniti ugled, ki ga je imela nekoč Evropa. Tega pa se ne da doseči le z t. i. mehko močjo,« je ocenil dr. Zver, ki sicer podpira zamisel, da se “strateško unijo” zapiše med seznam ciljev SZVP v člen 21 PEU.

M.Z.