Duo Loro Malandro v Murski Soboti

V nedeljo, 8.5. 2022, smo v Gledališču Park v Murski Soboti bili priča izjemnemu koncertu zasedbe Duo Loro Malandro, v kateri igrata svetovno znan harmonikar in eden najpomembnejših interpretov instrumenta v Italiji Antonio de Luca in saksofonist Leonardo Rosselli.

Foto: Pannoniaccordion.com

Antonio de Luca je diplomiral iz klasične harmonike na Inštitutu za glasbene študije Pergolesi v Anconi. Za študij jazza ga je navdušil legendarni Frank Maroko, ki je bil tudi njegov učitelj. Je dobitnik številnih 1. nagrad, leta 2017 pa ga je mesto Castelfidardo  imenovalo za PRVEGA AMBASADORJA HARMONIKE IN CASTELFIDARDA.
Antonino de Luca koncertira širom po svetu, sodeluje s številnimi velikimi imeni harmonike kot so Richard Galliano, Massimo Tagliata, Mirko Patarini in drugi, ter v različnih glasbenih projektih, eden teh je Loro Malandro.

 

 

Projekt LORO MALANDRO se je rodil iz združitve dveh zelo znanih skladb velikega brazilskega glasbenika Egberta Gismontija. De Luca in Rosselli sta obdelala skladbi Loro (v portugalščini papiga) in Baiao Malandro (poredni Malandro), posnela album z  naslovom »PLUMAS« (PERJE – papige) in ga predstavila na včerajšnjem koncertu. Ime albuma sta izbrala zaradi značilne raznolikosti barve perja papig, ki daje predstavo o lahkotnosti, a tudi o izjemni umetniški raznolikosti, ki je rezultat vpliva številnih žanrov in mnogih stilov. S svojo interpretacijo jima je uspelo presenetiti poslušalce. Združila sta energijo in barve Južne Amerike z eleganco in improvizacijo, značilno za blues, kar prispeva k ustvarjanju filmskega vzdušja z velikim čustvenim vplivom. Umetnika odlikuje izjemen dialog med harmoniko in saksofonom.

Foto: Pannoniaccordion.com

Odziv občinstva je bil fantastičen. Glasbeniki iz številnih evropskih držav, ki s te dni mudijo v Murski Soboti, so izvedbo ocenili kot vrhunsko. Priznani jazz harmonikar Marsell Marinšek, ki redno sodeluje na mednarodnem srečanju harmonikarjev pannoniaccordion, sicer zelo dejaven glasbenik, je po koncertu izjavil: “To je špica! Na vsakem koncertu me znova presenetita, vrhunsko se stopnjuje v še boljše.”

 

 

 

M.Z.