To so smernice (paket ukrepov) za pomoč gospodinjstvom in gospodarstvu

Foto: www.gov.si

Nove smernice, ki jih za zajezitev krize zaradi koronavirusa. pripravlja vlada, vsebujejo celovit nabor ukrepov tako za gospodinjstva kot tudi za gospodarstvo. Spomnimo, da je premier Janez Janša včeraj na svojem fb profilu že sporočil, da je Vlada že v sredo začela pripravljati Korona zakonski paket, s katerim bo ustvarila finančno blazino za gospodinjstva in gospodarstvo. V paketu naj bi bilo zagotovljenih skupno 3 milijarde EUR, namenjenih tudi za dodatno nagrajevanje tistih, ki so, kot se je Janša izrazil v prvih bojnih črtah.

Predvideni ukrepi interventnega zakona za zajezitev krize

a) Aktivirana je strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa. Prioriteta strokovne skupine je hitra finančna pomoč prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino vodi dr. Matej Lahovnik.

b) Smernice za pripravo paketa bo Vlada obravnavala in sprejemala že na ponedeljkovi seji, zakonski predlog pa bo za sprejem v Državnem zboru pripravljen do petka (ukrepi se bodo na podlagi smernic sproti usklajevali s ključnimi deležniki).

c) Paket vključuje tudi nagrajevanje zaposlenih, aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura…). Predstojniki bodo lahko izpostavljene ključne kadre nagradili v razponu med 10 do 200% dodatka na osnovno plačo (priporočila za enaka ravnanja bodo dana tudi delodajalcem v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami in drugimi izpostavljenimi delovnimi mesti).

d) Določil se bo način in višina povračil plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje.

e) Funkcionarske plače na državni ravni se bodo za čas trajanja epidemije znižale za 30%. Krizni dodatek bodo prejeli upokojenci in najbolj ranljive socialne skupine prebivalstva.

f) Določil se bo način ocene gospodarske škode, ki ga je koronavirus povzročil gospodarskim subjektom ter splošni okvir za povračilo škode.

Sicer pa so že aktivirane priprave ukrepov za sistemsko blaženje posledic epidemije

 

Uredništvo