Tretji “(#PKP3)” protikorona paket je sprejet, tako o njem predsednik Vlade RS Janša (VIDEO)

foto: GOV.si

Tretji paket ukrepov za omilitev posledic epidemije vsebuje začasne ukrepe na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencij študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja.

Slovenija je na pravi poti, tako premier Janez Janša!

https://www.gov.si/novice/2020-05-20-predsednik-slovenske-vlade-janez-jansa-slovenija-je-na-pravi-poti/

Evropska komisija v pomoč članicam EU

Solidarnostni instrument Evropske komisije SURE za vse članice EU zagotavlja 100 milijard evrov posojil, s pomočjo katerih bodo lahko podpirale nacionalne sheme skrajšanega delovnega časa in podobne ukrepe, potrebne za blaženje posledic epidemije COVID-19. Zadolžila se bo Evropska komisija po veliko bolj ugodnih pogojih, kot bi se posamezna članica. Slovenija si bo po ocenah ministrstva iz tega sklada izposodila blizu 900 milijonov evrov, takšen ukrep pa nujno potrebuje gospodarstvo. 

Ukrepi v pomoč turizmu in gospodarstvu

Dva ključna ukrepa na področju turizma in gostinstva sta čakanje na delo (ki jim bodo prihodki po njihovi oceni padli za več kot 10 odstotkov glede na 2019), če delodajalci delavce napotiijo na čakanje do 30. junija, delavec pa se lahko v tem času vrne na delo za do 7 dni.

Drugi ukrep je dodelitev vrednostnih bonov vsem državljanom Slovenije, ki jih prejmejo osebe, starejše od 18 let, v vrednosti 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Bone se bo lahko uporabilo do 31. decembra 2020 za nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi ostali podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje in bodo v elektronski obliki.

Uredništvo