Zakaj je Golob s stisnjenimi zobmi čestital Fajonovi?

Kandidatura Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta pri Združenih narodih je eden redkih projektov, ki jih je aktualna vlada prevzela od prejšnje, ga nadaljevala in uspešno zaključila. Ta dosežek potrjuje dejstvo, da smo uspešni le ob upoštevanju tega, da tudi v nasprotnem političnem polu obstajajo sogovorniki, ki imajo prenekatero dobro idejo in rešitev.

“Morda je to del lekcije, ki bi jo prvi minister Golob moral po letu dni neuspehov vzeti resno v razmislek,” je v svoji kolumni na PORTAL PLUS zapisal bivši zunanji minister Anže Logar, ki je več kot očitno projekt dobro zastavil. A ravno ta stavek aktualnemu predsedniku vlade močno nažira živce.

Uspeh Golobu namreč predstavlja vsaj tri nočne more. Prvo breme je to, da je ob zavračanju vsega, kar je spominjalo na Janšo, projekt kandidature moral, sicer s stisnjenimi zobmi, izpeljati do konca. Da si je na koncu obesil medaljo brez tega, da bi za uspeh karkoli storil, seveda ni nič novega.

Druga Golobova težava je ta, da izvolitev Slovenije znotraj vladne koalicije močno krepi Tanjo Fajon, o katere vlogi znotraj SD se je v preteklosti že veliko debatiralo. Zaradi slabega rezultata na državnozborskih volitvah in ponavljajočih se neuspehov znotraj Golobove vlade je bilo govora celo o njeni zamenjavi. A Fajonova si je s tem uspehom svojo pozicijo vsaj za nekaj časa utrdila, ne glede na to, da so ko temu v največji meri pripomogle kapitalistične države znotraj EU in zveze NATO. Na to je nenazadnje preko twitterja opozoril tudi Janez Janša, ki je kot bivši predsednik vlade s svojim mednarodnim ugledom h kandidaturi po mnenju mnogih političnih analitikov tudi največ prispeval.

Tretja težava Roberta Goloba pa po mnenju Bojana Požarja nastopi šele sedaj. V tej družbi petnajstih najvplivnejših držav na svetu se bo v naslednjih dveh letih potrebno o marsičem odločiti in glasovati. V zvezi s tem pa bo Robert Golob imel strašanske težave zaradi svojega “mednarodnega ugleda” na področju finančnih tokov. V kolikor bo želel, da njegove finančne svinjarije ne pridejo na plano, se bo v glasovanjih prisiljen prodati.

Članstvo v Varnostnem svetu torej v domač politični prostor prinaša trd boj med SD, ki priložnosti za povratek med ključne politične akterje v Sloveniji ne želi zapraviti in Gibanjem Svoboda, ki bo reševala predvsem svojega maziljenca Goloba.

M.Z.