Trump in Melania kmalu v Sloveniji, včeraj pa na srečanju vrha G20!

Poljska prestolnica se je izkazala z veliko gostoljubnostjo ob srečanju voditeljev držav “Pobude treh morij” (Baltsko, Jadransko in Črno) in z navdušenjem sprejela predsednika Amerike Donalda Trumpa. Ta je v svojem nagovoru na trgu Krasinski Evropo ponovno pozval k skupnemu prizadevanju za kolektivno obrambo v skladu s 5. členom severnoatlantske pogodbe, ruskemu predsedniku pa dal jasno sporočilo, da zaustavi vsa dejanja, ki destabilarizirajo Ukrajino in ostala območja. Predsednik Slovenije Borut Pahor pa je obrobno srečanje “vnovčil” in povabil prvo damo sveta Melanio in predsednika Trumpa na obisk v Slovenijo.

Trump povabilo sprejel, Melania je pač naše gore list!

Kdaj točno lahko pričakujemo obisk prve dame in njenega soproga, predsednika Donalda Trumpa seveda ne more biti še znano. Vemo pa, da bosta Melania in Trump kmalu gosta v Franciji in sicer 14 julija, ko bo Francija praznovala državni praznik Bastilije. Znano pa je tudi, da sta sprejela povabilo britanske premierke Therese May na državniški obisk, katerega datum pa še ni znan, je zapisal vir www.dnevnik.si.

Izgredi včeraj ob srečanju vrha G20!

Včerajšnje srečanje skupine G20 (skupina najrazvitejših) v Hamburgu pa je minilo v znamenju ene največjih protestov z izgredi v zadnjem času. Ranjenih je bilo več kot 200 policistov, Merklova pa je protesnike “močno ošvrknila” in obsodila njihovo dejanje. Zadovoljna je bila s kompromisi glede proste trgovine in dejanji zavzetega pristopa podpisnikov Pariškega sporazuma o omilitvi podnebnih sprememb – pa čeprav brez ameriškega predsednika. Srečanje pa naj bi prineslo današnjo zaustavitev ognja v jugozahodni Siriji, o tem sta dogovorila Putin in Trump, je zapisal vir www.rtvslo.si.

uredništvo