Trumpov poziv “upognil” tudi Cerarja

Včeraj v Bruslju je Donald Trupm pozval vse članice zveze Nata k poštenemu prispevku k skupni obrambi. V današnjem času je za skupno varnost sveta to še kako pomembno, poziv pa je prišel ob pravem času. Kar nekaj držav je že sedaj kršilo zaveze iz sporazuma, predvsem v delu prispevanja finančnih sredstev. Med njimi je žal tudi naša država, ki se mačehovsko obnaša celo do lastnega obrambnega sistema. Vlada si je tako, od samega predsednika Boruta Pahorja, že dve leti zapored prislužila negativno oceno.

Poziv Trumpa “upognil” tudi premierja Mira Cerarja

Donald Trump je kar v številkah prikazal izpad pomembnega prihodka, ki zaradi nespoštovanja sporazuma držav članic Nato znaša kar 119 milijard dolarjev letno. Članice je pozval k spoštovanju sporazuma in “nakazal” potrebo po dvigu obveznosti iz sedanjih 2% BDP posamezne države članice, je zapisal vir hudo.com. Poziv je očitno streznil tudi našega premierja Mira Cerarja ki je do sedaj ignoriral dobronemerne pozive predsednika Pahorja. Njegova izjava: “Nujno je, da našo vojsko posodobimo, kajti Slovenija potrebuje kakovostne obrambne sile” je tako izpadla neresna, vsaj za državljane Republike Slovenije, ki poznajo odnos sedanje vlade do obrabnega sistema (celo zato, ker imajo ministrico za obrambo iz svojih vrst). Takoj za izjavo se je našel prostor tudi za odprtje mošnjička, sedaj že bolj namenjenega za gašenje požara, kot za celostni pristop nujno potrebnih reform na področju obrambnega sistema.

Kompenzacija varčevanja na račun pošiljanja slovenskih vojakov v misije in skupne akcije ni pravična!

Človeško življenje nima cene. Če predsednik vlade izjavi, da RS kompenzira izpad vplačila v proračun Nata, na račun pošiljanja slovenskih vojakov na misije in skupne akcije, je to neodgovorno. Predsednik vlade, gospod Miro Cerar, ne igrajte se z življenji slovenskih vojakov na račun varčevanja!

Uredništvo