Tudi vlada Marjana Šarca (5+1) proti znižanju DDV na predkrizno raven!

Predlog poslanske skupine SDS, da se splošna stopnja DDV vrne na 20 odstotkov in nižja stopnja DDV na 8,5 odstotka (le ti sta veljali do sredine leta 2013) na zadnji seji DZ (Državni zbor) ni bil sprejet.

Z znižanjem DDV bi razbremenili državljane in spodbudili potrošnjo!

Dejstvo je, da je stopnja DDV t.i. “nesocialen” davek, saj najbolj prizadene tiste z najnižjimi prihodki. Znižanje stopnje DDV na predkrizno raven bi tako zagotovo razbremenilo državljane in spodbudili potrošnjo. To pa bi vplivalo tudi  na gospodarsko rast,  konkurenčnost in prihodnje prihodke državnega proračuna.

Predlagana še izredna davčna stopnja v višini 5%!

Poslanska skupina SDS pa je predlagala uvedbo t.i. izredne davčne stopnje (po vzoru nekaterih držav), ki bi veljala za otroška oblačila in obutev, gasilsko opremo ter osnovne življenjske izdelke, kot so kruh, sir, jajca, sadje in zelenjava.

Sedanja vlada 5+1 predloge zavrnila!

Tudi sedanja vlada je predlogu poslanske skupina SDS (znižanje DDV so podprli še v NSi in SNS) nasprotovala. Zavrnitev je utemeljila zaradi potreb po nadaljevanju javnofinančne konsolidacije. Kot vemo, vlado čakajo pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki so “težki” več kot 300 MIO EUR in manj kot 900 MIO EUR. Napačna izhodišča pogajanj v času premierja Cerarja, ko so klonili najprej pri zdravnikih v najvišjih plačnih razredih in predolgo časa ostali “imuni” na najslabše plačane kadre, so pustile odprte rane. Le te bo v prihodnje še kako težko celiti. Tudi (pre)zadolženost Republike Slovenije, ki znaša preko 70% BDP (Bruto domači proizvod) zaostruje razmere prihodnje stagnacije gospodarstva in novih zaostrovanj zaradi bližajoče se nove krize. Zaključek: Od nove vlade nimamo kaj pričakovati, kvečjemu apetite po uvedbi novih obremenitev, ki se nam bodo pojavile na položnicah gospodinjstev in podjetij!

Od nove vlade nimamo kaj pričakovati, kvečjemu apetite po uvedbi novih obremenitev, ki se nam bodo pojavile na položnicah gospodinjstev in podjetij!

Spomnimo, da je stopnjo DDV v drugi polovici leta 2013 zvišala vlada Alenke Bratušek na današnjih 22 oz. 9,5 odstotka. Ukrep je bil predviden le kot začasen, a je nato DZ leta 2015 na predlog vlade Mira Cerarja sklenil, da višje stopnje DDV postanejo trajne.

Uredništvo