Tudi v Sloveniji vse več psov terapevtov!

Vir:Pixabay

Tudi V RS se vse bolj zavedamo prednosti, ki jih “ponujajo” pozitivni učinki psov na stanje človeka. Zniževanje krvnega tlaka, zmanjševanje depresij, sproščanje in pomirjanje človeka ter dokazano podaljšanje življenjske dobe ob višji kakovosti bivanja so le ene izmed teh. V zdravilne učinke kosmatincev so verjeli že v srednjem veku, v 70. letih prejšnjega stoletja pa so jih v terapevtske namene uporabljali že na različnih koncih sveta. V Ameriki je živalska terapija celo sestavni del uradne medicine. Bodo tudi slovenski terapevtski pari, ki jih je že več kot 100 kmalu “uradni del” medicine?

Psi terapevti “specializirani” za različne terapevtske dejavnosti!

Po svetu so se uveljavile pretežno tri veje terapevtske dejavnosti in sicer:

  • terapija s pomočjo živali (v glavnem s psom), kjer so cilji, ki se zasledujejo skozi terapijo posameznika (ali skupine) točno določeni, vsak napredek pa se beleži. Gre seveda za načrtovano in daljše časovno obdobje, v katerem sodelujejo terapevtski par (pes/vodnik), uporabnik storitve in strokovna oseba.
  • dejavnost s pomočjo živali (individualno ali skupinsko), kjer lahko uporabniki prejemajo terapevtske ali rekreacijske koristi, izobraževalne ali le motivacijske in
  • izobraževanje s pomočjo psa, kjer se skozi delavnice, ki so usklajene s šolskim učnim načrtom v vrtcih in šolah uporabniki seznanjajo s pomenom sožitja z naravo, pravilih, ki v sobivanju živali/narava potekajo, lahko pa celo v motivacijske namene lažjega usvajanja učne snovi, športnih dejavnostih…je zapisal vir www.zavod-pet.si

Za psa terapevta vsaka pasma, toda s posebnimi potrebnimi “lastnostmi”!

Bodoči pes terapevt mora biti zdrav, značajsko stabilen in odlično socializiran ter vodljiv. To pa je vstopnica za preizkus psa glede nadaljnega šolanja ter “pripravništva”, ki ga morata z lastnikom opraviti. V času opravljanja nalog se izkristalizira, kaj terapevtskemu paru najbolj “leži”, s tem pa pride do odločitve ali bosta pomagala starostnikom, bolnim, otrokom s posebnimi potrebami…Seveda pa ni dovolj, da smo lastniki primernega psa, tudi sami moramo biti skrbni in odgovorni do svojega kosmatinca in za začetek osvojiti najmanj osnovno kinološko znanje, imeti moramo dovolj čas za izpopolnjevanje svojega znanja in znanje psa.

V RS trenutno delujejo štiri organizacije, ki se ukvarjajo s terapijo, vanje pa se lahko vključi vsak, ki vidi svoje poslanstvo v polepšanju življenja drugim in nenezadnje tudi sebi ter svojemu kosmatincu.

Uredništvo