Tako kot povsod po Sloveniji, so tudi v murskosoboški bolnišnici zaradi naraščanja števila obolelih in karanten med zaposlenimi razglasili tretjo fazo delovanja. V prihodnjem tednu bodo zmanjšali obseg operacij.

 

V bolnišnici trenutno zdravijo 48 covidnih bolnikov, od tega 6 v intenzivni enoti. Bolnišnica ima zapolnjene tudi preostale kapacitete za zdravljenje necovidnih bolnikov.

Za zaposlene, ki so v stiku z okuženimi s covidom, karantena ne velja. Zaradi velikega števila obolelih in karanten, predvsem med zaposlenimi v zdravstveni negi, brez take vrste organizacije ustreznega zdravstvenega varstva ne moremo zagotavljati.

Z današnjim dnem je pri njih na voljo zdravilo proti Covidu-19 v obliki tablet, ki ga
predpišejo osebni zdravniki in ga je priporočljivo prejeti v prvih petih dneh po okužbi.

O uvedbi zdravljenja odločata osebni zdravnik in infektolog. Zdravi svojci lahko z belim receptom in pacientovo zdravstveno kartico zdravilo dobijo v sivi coni bolnišnice vsak delovnik med 8. in 14. uro.

S 17. januarjem ponovno začasno zmanjšujejo obseg operativnih posegov, izjeme so rakave bolezni, napotitve pod stopnjo nujnosti zelo hitro, stanja nosečnosti in otroci. Pacientom se za to opravičujejo in jih istočasno prosimo za razumevanje.

Strokovni svet se zavzema za čim bolj dosledno upoštevanje navodil stroke z namenom doseganja 95-odstotne precepljenosti prebivalstva in s tem zmanjšanja števila smrti zaradi Covida-19.

Vse prebivalce Pomurja znova pozivajo, da ravnajo odgovorno, upoštevajo vse preventivne ukrepe ter se v čim večjem številu udeležijo cepilne akcije, ki bo med 13. in 15. januarjem.

M. Z.