Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že jeseni ali prihod stranke NSi v koalicijo 5+1!

Foto: fb

Stranka Levica, ki je prevzela ključno vlogo za nekatere projekte, med katerimi se je znašel tudi projekt “Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja”, je danes napovedala, da naj bi se to zgodilo že jeseni. Nadomestitev sredstev iz slednjega vidijo s prenosom v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Zaveze ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zapisane v koalicijski pogodbi ter sporazumu s stranko Levica

Predsednik stranke Luka Mesec kot ključen razlog potrebe ukinitve dopolnilnega zavarovanja vidi v nepravičnosti, saj Levica vidi spornost v enakem plačevanju vseh zavezancev. Mesec pri tem tudi ne sprejema argumenta, da se slednje plačuje prostovoljno, saj zanj v primeru neplačevanja pomenijo neenak dostop do zdravstvenih storitev. Tako Levica ponuja rešitev s prenosom plačevanja dopolnilnega zavarovanja v obveznega. Rešitev, ki jo ponujajo, je višja stopnja obdavčitve delodajalcev (1,6%), delavcev (za 1%), samostojnih podjetnikov (2%), pokojninske blagajne (1%) in z uvedbo nove obdavčitve kapitalskih dohodkov.

Rešitev, ki jo ponujajo je višja obdavčitev delodajalcev, delavcev, samostojnih podjetnikov, pokojninske blagajne in uvedbe nove obdavčitve kapitalskih dohodkov

Napovedi Levice so torej možnost sprejetja zakonodajnih postopkov ter uveljavitve že v jeseni, in da gre za ključno vprašanje tega političnega trenutka. Jasno je, da se takoj po parlamentarnih počitnicah začne razrez “pogače” za naslednjo proračunsko leto in nova kupčkanja obdržati vlado ali se podati na predčasne volitve. Za slednje zagotovo ni nikomur v koaliciji, stranka Levica, ki je le podaljšek te, pa tokrat napoveduje glasovanje PROTI proračunu, če do ukinitve dopolnilnega zavarovanja ne pride. Toda, pojavlja se še ena stranka, ki se je pred kratkim pomaknila v desno sredino, stranka NSi. Je ona ključ, da lahko na političnem prostoru pride do zamenjave pogodbene partnerice z manjšinsko vlado? Morda, tudi to pa ne bo kakšno večje presenečenje, še posebej ne za razvoj države, saj bodo vlečni konji ostali isti, stranka NSi pa bo s svojimi idejami le senca, ki se bo znašla med ideologijo popolnoma drugačne miselnosti. Kot kaže, bomo jeseni dočakali le folkloro za javnost in nobene ključne spremembe, ki bi Slovenijo ob napovedani prihajajoči recesiji naredila konkurenčnejšo. Obeta se torej “povprečna” politična jesen in morda skok stranke NSi v prostor, kjer bo obstala ali odpadla.

Obeta se torej “povprečna” politična jesen in morda skok stranke NSi v prostor, kjer bo obstala ali odpadla. Kakor koli, 5 +1 z Levico ali 5+1 z NSi je le folklora za javnost in nobene ključne spremembe, ki bi Slovenijo ob napovedani prihajajoči recesiji naredila konkurenčnejšo.

Uredništvo