V SDS predlagajo posvetovalni referendum, kjer bi volivkam in volivcem postavili vprašanje, ali so za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka

V Državnem zboru RS poteka obravnava sprememb Zakona o RTV Slovenija. Poslanci Slovenske demokratske stranke predlagajo, da postane RTV prispevek prostovoljni prispevek. V razpravi smo zasledili nekaj zanimivih dejstev.

RTV Slovenija ima 2128 zaposlenih, kar je glede na število prebivalstva veliko več od  katerikoli javne televizije v kateri izmed sosednjih držav.

Povprečni mesečni strošek na zaposlenega na RTV Slovenija znaša približno 3.000€ bruto. 630.000 plačnikov RTV prispevka letno prispeva okrog 96 milijonov evrov prihodkov, skupni prihodki od RTV prispevkov, tržne dejavnosti, sponzorjev in državnega proračuna  znašajo okoli 128 milijonov evrov. Pri tržnih aktivnostih je sicer še veliko rezerve.

Kljub temu, da je državna televizija finančno zelo dobro preskrbljena, pa se gledanost vztrajno zmanjšuje. Samo pri dveh informativnih oddajah je v zadnjih letih gledanost padla na polovico, torej med 200 tisoč in 250 tisoč manj gledalcev.

Za plače zaposlenih je letno porabljenih 65.5 milijonov evrov, kar je več kot polovica vseh prihodkov. Novo vodstvo je pristopilo k racionalizaciji in zmanjšanju stroškov, kajti brez rešitve tega problema seveda ni mogoče imeti kvalitete programov in ni mogoče povečati gledanosti.

A novoizvoljeni poslanci želijo s spremembo zakonodaje pod pretvezo “depolitizacije” javne televizije predvsem zaščititi privilegije “zaslužnim” zaposlenim. Najglasnejši zagovornici te “depolitizacije” sta bivši novinarki RTV SLO in trenutni poslanki Gibanja Svobode in Socialnih demokratov, Mojca Pašek Šetinc in Tanja Fajon.

Zaradi namere bodoče vlade, da javno televizijo spravi pod svoje okrilje, so se poslanci SDS odločili, da državljane Republike Slovenije odrešijo vsaj prisilnega plačevanja RTV prispevka za namen promocije strank Gibanje Svoboda, SD in Levica.

M.Z.