Ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja? NE! Iz ekipe Šarca bo izpadla LEVICA?

Foto: Reporter

Ukinitve dopolnilnega zavarovanja ne bo? Minister za zdravje Šabeder (LMŠ) meni, da je predlog Levice všečen in ne “pije vode”, saj dodatno obremenjuje aktivne skupine prebivalstva. Tudi koalicija jasno sporoča, ne dovolimo ultimatov in izsiljevanja. Koalicija?

Vse kaže, da do ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo prišlo. Včeraj se je namreč sestala koalicija in se na svoji po počitniški seji pogovarjala tudi o »projektu« stranke Levica, ki bi ukinila dopolnilno zavarovanje in na novo uredila (prenos izpada v osnovno) osnovno zavarovanje. V kolikor podpore s strani vladajočih petih strank (LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB) k predlogu Levice ne bo, ne bo s strani Levice podpore k sprejemu proračuna za leto 2020. Sledi zaostrovanje partnerstva z vladnimi strankami t.i. 5+1. Morda, toda kot smo v enem izmed naših prispevkov že poročali, pričakujemo, da bo partnerico koalicije Levico zamenjala stranka NSi. Zakaj?

Pričakujemo, da bo partnerico koalicije Levico zamenjala stranka NSi

Spomnimo, da so v času, ko je stranko NSi še vodila Ljudmila Novak, bila zaznana prva »koketiranja« z vladajočo stranko (takrat SMC) in posredno z drugimi levimi strankami. Povezavo je takrat vzpostavil gradbinec Škrabec, na srečanju in druženju ob predstavitvi dveh knjig o nadškofu Alojziju Šuštarju in pozneje še ob predstavitvi knjige Jerneja Vrtovca na Škrabčevi domačiji v Ribnici. Takrat ni manjkal niti Milan Kučan, ki velja za ključnega človeka Foruma 21, v katero ožjo skupino (bil je ustanovni član Foruma 21) spada prav podjetnik in eden najvplivnejših in bogatejših Slovencev Škrabec. Od takrat je bilo zaznati željo po sodelovanju, organizirano s strani Marka Pogorevca (NSi), pa čeprav z nekompatibilnimi strankami na levi. Zgodil se je preobrat in v ospredje so prišli prvi mož Novakove Matej Tonin, ki je prevzel uzde in popeljal stranko na predčasne parlamentarne volitve. Da v ozadju že potekajo pogovori z liderji levih strank, je bilo zaznati že v času predvolilnih soočenj, kjer so kandidati stranke NSi že prebirali besede ob vprašanjih sestavljanja koalicije ipd. In prišel je prvi predlog sestave manjšinske vlade, ki je ustolićila še predsednika parlamenta Mateja Tonina. To je bil tudi prvi signal, da si stranka NSi želi vpliva, pa če tudi pri nekompatibilnih strankah. Toda, podporno volilno telo bi ji to zamerilo. Potencialno in kot potrebna velika predstava za javnost je namreč bilo možno (kar je bilo normalno tudi za predsednika RS Pahorja), da bi koalicijo sestavila zmagovalna stranka na volitvah, stranka SDS. Ker se seveda to ni zgodilo, predvsem zaradi samega Brgleza (takrat še prvi mož Cerarja), je »boter« Šarec s pomočjo zaledja sestavil koalicijo 5+1, na ministrski mesti pa potegnil celo dva močna poraženca, Alenko Bratušek in Karla Erjavca. Ta nista zbrala niti dovolj glasov za uvrstitev na poslanski stolček in je bil naskok in sodelovanje s Šarcem stvar preživetja. Da se je Tonin že pogovarjal o “poroki” s Šarcem, pričajo njegove izjave iz tabora NSi pred evropskimi volitvami, ko pove: “Šarec se je želel poročiti z lepotico, vendar ji ni bil pripravljen obljubiti zvestobe. Katera pametna ženska bi se poročila z možem, ki ji v naprej pove, da bo občasno skakal čez plot”. In končno, napoči odločilni trenutek, stranka NSi se pomakne v desno sredino! Sedaj Tonin pove: “Nova Slovenija želi biti stranka, ki povezuje, združuje in je sposobna sodelovati z obema političnima poloma v korist Slovenije”.

Napoči odločilni trenutek, stranka NSi se pomakne v desno sredino

S tem “pomikom” je stranka NSi še bolj pripravljena na sodelovanje z levimi strankami in očitno je njihova odločitev (dogovorjena) jasno sporočilo Šarcu, da je napočil njen čas. S tem pa je napočil tudi čas, da se Levica poslovi iz formule 5+1 in na njenem mestu kot pogodbena partnerica pristane stranka NSi. To lahko sklepamo tudi iz izjav predsednika stranke NSi Tonina, ko pove: »Ne mislimo ves čas životariti, kot so v rezervatu životarili Indijanci«! Jasno je, da so se pogovori med Toninom in Šarcem krepili, predvsem v času pogajanj ob sprejemu Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, kjer je NSi poskušala izpogajati dorečen kompromis, celo z vstopom v vladno koalicijo.

Sedaj bo zanimivo počakati, kako se bo razvil scenarij in potem reagiranje volilne baze NSi, ki bo »svoji« stranki takšen manever zagotovo zamerila. Vse za oblast, to pa ne bi smelo biti v domeni stranke, ki bi še kako morala gojiti krščanske vrednote!

Uredništvo