Evropski parlament se je v torek 1. marca 2022 sestal na izredni plenarni seji, na kateri je razpravljal o ruskem vojaškem napadu na Ukrajino. Med sejo sta poslance preko video povezave nagovorila tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predsednik ukrajinske rade (parlamenta) Ruslan Štefančuk. V razpravi so prav tako sodelovali predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.

 

foto: milanzver.eu

Na zasedanju je Parlament z močno večino sprejel Resolucijo o ruski agresiji na Ukrajino, ki jo je v imenu Evropske ljudske stranke podpisal tudi dr. Milan Zver. Ob tem je dejal, da “gre za zgodovinsko zasedanje Evropskega parlamenta ter da Evropska Unija še nikoli ni tako enotno sprejemala tako konkretnih ukrepov za obrambo svojih demokratičnih vrednot. Usoda Ukrajine je na kocki in tudi naša usoda je z njo povezana«, je dodal evropski poslanec.

Parlament je v resoluciji, ki jo je sprejel v torek, najostreje obsodil ruski nezakoniti napad na Ukrajino in zahteval, da Rusija konča vse vojaške dejavnosti v državi. Obsodil je tudi vlogo, ki jo je pri napadu imel beloruski diktator Aleksander Lukašenko. Poslanke in poslanci so v resoluciji podprli še strožje sankcije proti Rusiji, katerih cilj bo dodatno strateško oslabiti rusko gospodarstvo in industrijo.

Močno podporo je prejel tudi zgodovinski predlog, da bi Ukrajini podelili status kandidatke za članstvo v EU, k čemur je že pred začetkom ruske invazije pozval prav slovenski predsednik vlade, Janez Janša, v sodelovanju s poljskim predsednikom vlade.

Dr. Zver je ob tem tudi opozoril, da je zahod v preteklih mesecih zavzel (pre)mehek pristop, saj je želel Putinu dati čim manj razlogov za napad: »A zgodovina je že večkrat pokazala, da je tak pristop pri avtokratih pogosto kontra-produktiven. Zahod je (skoraj) zamudil zgodovinsko priložnost, da Ukrajino vnaprej močno opremi z vojaško, komunikacijsko in humanitarno opremo, da ji pomaga pri taktični in logistični pripravi na vojno. Iz terena vidimo poročila, kjer se ukrajinski civilisti javljajo za boj, pa oblasti nimajo na voljo dovolj orožja.

Če želimo zagotoviti evropsko in svetovno varnost in stabilnost ter zaustaviti rast moči avtokratov, je potrebno Putina zaustaviti zdaj, sicer lahko v prihodnje pričakujemo posege avtokratov v bližnji soseščini EU, v Gruziji, Moldaviji, na Balkanu kot tudi drugod po svetu, denimo na Tajvanu. «

vir: EPP

“Kljub vsej enotnosti, pa je Evropska Unija je še vedno korak za Putinom. Zaradi obstreljevanja ruskih sil v Ukrajini umirajo civilisti, med njimi tudi otroci v bolnicah, ženske rojevajo na postajališčih podzemne železnice, deli ukrajinskih mest so zravnani z zemljo. EU mora narediti vse, kar je v njeni moči, da do takšne katastrofe ne pride še kje. Zato podpiram tudi poziv slovenskega predsednika vlade, da konkretno evropsko perspektivo omogočimo tudi Moldaviji in Gruziji, obenem pa ne smemo pozabiti na države Zahodnega Balkana. Prav tako podpiram uveljavitev cone brez letenja (no fly-zone), brez katere Ukrajini ne bo uspelo odbiti ruske invazije”, je še poudaril dr. Zver.

C. U.