ZZZS nadaljuje z izdajanjem kartic zdravstvenega zavarovanja

Od aprila 2023 lahko državljani, starejši od 12 let, ob obisku zdravnika, lekarne, optika in ostalih izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev zdravil in medicinskih pripomočkov uporabijo le novo biometrično osebno izkaznico. Tako lahko odslej državljani uporabljajo le en dokument, saj zaradi fotografije na osebni izkaznici odpade tudi dodatno preverjanje identitete zavarovane osebe.

Slovenska osebna izkaznica z ultravijolično zaščito (vir: Cetis)

Od aprila dalje se bodo lahko sami odločili, ali bodo pri izvajalcih zdravstvenih storitev uporabljali le biometrično osebno izkaznico, ali pa oba dokumenta hkrati (kartico zdravstvenega zavarovanja in osebno izkaznico). Postopek za uveljavljanje zdravstvenih storitev je z uporabo enega ali drugega dokumenta popolnoma enak.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) uporabo biometrične osebne izkaznice uvaja postopoma, saj informacijske rešitve prilagajajo tudi vsi izvajalci zdravstvenih storitev in dobavitelji medicinskih pripomočkov. Zavarovanim osebam svetujejo, da veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja zadržijo. V naslednjih tednih bodo izvajalci zdravstvenih storitev in dobavitelji medicinskih pripomočkov prilagajali informacijske sisteme za uporabo osebne izkaznice tudi za uveljavljanje zdravstvenih storitev.

ZZZS nadaljuje z izdajanjem kartic zdravstvenega zavarovanja, saj posedovanje osebne izkaznice ni obvezno. Osebne izkaznice ne pridobijo vse osebe, ki so vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje (npr. tujci). Prav tako osebna izkaznica, izdana otrokom do dopolnjenega 12. leta starosti, ni elektronska.

3. januarja nove osebne izkaznice

Kakovostne in zanesljive rešitve, ki omogočajo uporabo nove osebne izkaznice v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja so na ZZZS razvijali v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za javno upravo. Letno izdajo povprečno 200.000 kartic zdravstvenega zavarovanja. Z usklajevanjem evidenc se bo zmanjšalo število izdanih kartic zdravstvenega zavarovanja, poenostavljeni bodo postopki in prihranjena finančna sredstva.

M.Z.