V Gostilni Avsenik, »Pri Jožovcu« v Begunjah na Gorenjskem, se je v soboto, 22. in nedeljo, 23. januarja 2022 odvijalo že 15. Tradicionalno mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik.

Organizatorji so veseli, da so lahko, sicer pod strogimi zdravstvenimi ukrepi, izpeljali že 15. tekmovanje, na katerega je bilo prijavljenih 89 tekmovalcev, ki so svoj program izvedli na klasični klavirski ali kromatični harmoniki ali na diatonični harmoniki. Program je ocenjevala strokovna žirija v sestavi Slavko Avsenik ml, Jože Burnik in Peter Pichler.

1. mesto na diatonični harmoniki je dosegla Danaja Grebenc, njen mentor je Klemen Rošer.
1. mesto na klavirski harmoniki je dosegel Miha Mozetič, njegov mentor je Tomaž Cilenšek.
Po presoji strokovne žirije je zveneči valček “Zmagovalcu v čast” najbolj prepričljivo zaigral Sven Šarlah, njegov mentor je Robi Novak.
Absolutna zmagovalka, ki je izmed vseh tekmovalcev dosegla največ točk (99,83 točke od 100 možnih) je Danaja Grebenc.

Tekmovanja so se udeležili tudi pomurski harmonikarji. Najbolje se je odrezal Lukas Gumilar, ki je za osvojenih 99,00 točk prejel ZLATO PRIZNANJE. Lukas obiskuje Glasbeno šolo Beltinci, njegov mentor je Dejan Raj.

Ostali pomurski nagrajeni tekmovalci so: Izak Škrobar (GŠ Slavka Osterca Ljutomer – srebrno priznanje, mentor Dejan Raj), Nuša Čizmazija (GŠ Lendava – bronasto priznanje, Denis Zver), Ana Kranjc (Glasbena šola Gornja Radgona – srebrno priznanje, Viktor Malec).

M. Z.