Z zakonom so po skrajšanem postopku želeli onemogočiti kandidate iz SDS, SLS in NSi

Ustavno sodišče RS je razveljavilo dopolnitev zakona o kmetijsko gozdarski zbornici, s katero so poslanci vladnih strank članom organov političnih strank prepovedali kandidiranje v vrh kmetijsko gozdarske zbornice.

Dopolnitev zakona, ki so jo vladajoče stranke v parlamentu uzakonile po skrajšanem postopku, je predlagala takrat še poslanka stranke Svobode Mateja Čalušić, ki je za nagrado po uzakonitvi neustavnosti na predlog Roberta Goloba postala celo kmetijska ministrica. Spomnimo, da se je predstavljala z univerzitetno izobrazbo, ki je nima.

Da bi onemogočili kandidate iz strank z daljšo tradicijo, so poslanci Svobode in Levice ob podpori treh poslancev SD (Jani Prednik, Meira Hot in Jonas Žnidaršič) sprejeli zakon, na katerega je Državni svet zaradi neustavnosti izglasoval veto.  Kljub temu so koalicijski poslanci neustavne rešitve ponovno potrdili, zaradi česar so državni svetniki sprožili spor pred ustavnim sodiščem.

V praksi to pomeni, da v 54-članskem svetu KGZS ne bi več sedeli ljudje, ki so po večini tako ali drugače povezani s strankami SLS, SDS in NSi. Predsednik zbornice je nekdanji poslanec SLS Roman Žveglič, aktualni podpredsednik SLS Marko Cigler pa je član Sveta KGZS. Član sveta je tudi predsednik Sindikata kmetov Slovenije in podpredsednik občinskega odbora SLS v Kidričevem Anton Medved.

Tudi v pomurski regiji bi se od enajstih članov sveta morali umakniti Alojz Štuhec, ki občinski svetnik v Svetem Juriju ob Ščavnici, apaški svetnik in podžupan Sašo PečekViktor Časar, ki je eden od podpredsednikov soboškega sveta KGZS in obenem predsednik občinskega odbora Nove Slovenije v Moravskih Toplicah.

Državni svet je pri tem izpostavil, da je koalicija z ZKGZ-C sprožila neutemeljeno in nesorazmerno vmešavanje politike v avtonomijo KGZS, kar bo imelo v bodoče večplastne negativne učinke, ter da omejitve pasivne volilne pravice v zbornici nikakor ni moč upravičiti kot nujne in primerne za delovanje demokratičnega sistema.

Kot neustavno so sodniki opredelili določilo:

M.Z.