V 78. letu umrl Janez Kocjančič, politik, gospodarstvenik, športni funkcionar

Kocjančič v času vlade Mira Cerarja

V 78 letu starosti je zaradi bolezni umrl Janez Kocjančič, najbolje poznan kot predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer je ustvarjal dobrih 23 let. Preminil je kot aktivni predsednik Evropskih olimpijskih komitejev, kamor je bil delegiran vse od leta 2017.

Kocjančiča pa se mnogi spomnijo kot politika. Vedno se je družil v krogu partijskih kolegov znotraj Zveze komunistov. Bil je predsednik CK Zveze mladine Slovenije, predsednik Zveze mladine Jugoslavije in minister v takratni Kavčičevi vladi (1971-197). Partijska pripadnost se mu je vedno obrestovala z nagrajevanjem, tudi v gospodarstvu. Spomnimo se ga kot dolgoletnega direktorja podjetja Adria Airways, kjer je bil “nepogrešljiv” vse od leta 1982 do 1993.

V samostojni Sloveniji se je še enkrat preizkusil kot član državnega zbora RS v letu 1993, nato je prevzel vajeti stranke, naslednice bivših komunistov Združene liste socialnih demokratov v enem štiriletnem mandatu. Sledila je pot športnega funkcionarja:

  • predsednik Smučarske zveze Slovenije med leti  1974 in 1984
  • predsednik Smučarske zveze Jugoslavije med leti  1984 in 1988
  • predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije med leti 1991 in 2014
  • decembra 2014 na 34. volilni seji skupščine imenovan za častnega predsednika slovenske krovne športne organizacije
  • predsednik Evropskih olimpijskih komitejev od leta 2017 naprej

»Bil je izjemen voditelj, izjemna oseba, ki je pustil globoko sled v slovenskem in mednarodnem športu. Še prejšnji teden sva se srečala in imela poglobljen, življenjski pogovor. Med drugim mi je dejal, da naj nadaljujemo s pozitivnim delom v korist slovenskega športa in družbe nasploh”, tako Bogdan Gabrovec, sedanji prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije.

Uredništvo