V Avstriji je z današnjim dnem stopil v veljavo zakon, ki določa obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, ki so starejši od 18 let. To je prva država v Evropi, ki je sprejela obveznost cepljenja proti covidu-19.

 

Cepiva so po navedbah avstrijske vlade učinkovita pri preprečevanju hudega poteka bolezni, zato je zakon v izogib novim zapiranjem družbe potreben. Avstrijski politiki so po navedbah ministrice za EU in ustavo Karoline Edtstadler za BBC dolžni zagotoviti delovanje zdravstvenega sistema, da lahko družba kot celota živi normalno.”

Obveznost cepljenja bo trajala do januarja 2024. Če bodo razmere dopuščale, bodo obveznost prekinili pred tem. S preverjanjem statusa cepljenosti bodo pričeli v drugi polovici marca. V primeru neupoštevanja zakona posamezniku grozi kazen od 600 do 3600 evrov. Kot izjeme veljajo le osebe, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov, ki so preboleli covid-19 v zadnjih šestih mesecih in nosečnice.

V Avstriji so medtem sprostili omejitve za necepljenje, ki sedaj lahko spet zapustijo domove in se vrnejo v javno življenje. Pravilo PC (preboleli ali cepljeni) zaenkrat še ostaja v veljavi.

Za 5. februar napovedujejo novo rahljanje ukrepov, ko bodo lahko lokali znova odprti do polnoči, z 12. februarjem pa naj bi pogoj PC nehal veljati v trgovinah. Z 19. februarjem bo v gostinstvu in turizmu uveden pogoj PCT.

Tudi v Avstriji trenutno še vedno potrjujejo rekordno visoko število novih okužb, a so se kljub temu odločili za rahljanje, ker je stopnja hospitalizaci nizka.

C. U.