V Avstriji za znanost in umetnost prejme častni križ, doma v Sloveniji je ne marajo! Verica Trstenjak

Križec prvega reda pripada Verici Trstenjak

Nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU (med letoma 2006 in 2012) Verica Trstenjak je za znanstvene zasluge na področju evropskega prava (in kot priznanje prispevka za poglobitev odnosov med Avstrijo in Slovenijo) prejela avstrijsko odlikovanje, častni križe za znanost in umetnost I. reda.

Častni križ za znanost in umetnost

Odlikovanje Častni križ za znanost in umetnost I. reda Trstenjakovo odlikoval predsednik Alexander Van der Bellen

Častni križ I. reda, ki Trstenjakovi pripada na podlagi odlikovanja predsednika Alexandra Van der Bellena, je Trstenjakovi podelila avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka.

Avstrijska veleposlanica je včeraj ob podelitvi izpostavila, da je Avstrijski predsednik odlikoval mednarodno priznano strokovnjakinjo za evropsko pravo, ki predava na pravnih fakultetah v Sloveniji in Avstriji in je kot takšna še posebej dragocen vezni člen med državama. Kot je Sigrid Berka še povedala, je bila Trstenjakova ves čas svojega študija povezana z Avstrijo. Na Univerzi na Dunaju je pripravljala svoj doktorat, pozneje pa je kot državna sekretarka za znanost pripravljala pot za nov bilateralni sporazum na področju znanosti med Avstrijo in Slovenijo. Veliko je prispevala k boljšemu sodelovanju in tudi poznavanju pravnih sistemov obeh držav in tudi za njuno prepoznavnost v EU.

Veliko je prispevala k boljšemu sodelovanju in tudi poznavanju pravnih sistemov obeh držav in tudi za njuno prepoznavnost v EU

Sicer pa je Verica Trstenjak med letoma 2004 in 2006 bila tudi sodnica na Splošnem sodišču EU in do leta 2018 profesorica za evropsko pravo na Pravni fakulteti Univerze na Dunaju. Trenutno je profesorica za evropsko pravo na magistrskem programu Univerze na Dunaju in na Pravni fakulteti Univerze Sigmunda Freuda na Dunaju. Poučuje tudi na poletnih visokošolskih tečajih v Salzburgu, Stroblu in Alpbachu, kot gostujoča profesorica pa že vrsto let predava na različnih avstrijskih inštitucijah. V Sloveniji evropsko pravo predava na univerzah v Ljubljani in v Mariboru ter na Evropski pravni fakulteti. Od leta 2013 je Trstenjakova članica uprave Instituta za Podonavje in Srednjo Evropo ter od leta 2017 upravnega in izvršilnega odbora Agencije EU za temeljne pravice.

Je ženska brez dlake na jeziku, zato se jo bomo spomnili po izjavah:

  • “V Sloveniji ni pomembno, da si bolj strokoven, pomembno je, da si bolj poslušen!”

  • “Če v Sloveniji ne bomo omejili korupcije, bo to bistveno vplivalo na prihodnost naslednjih generacij!”

  • “Arbitražni postopek in tudi rezultat vidim kot zamujeno priložnost pred vstopom Hrvaške v EU. To je bila napaka takratne vlade, ki ni ravnala državotvorno, ampak politično všečno in ponižno do Evropske unije; Naša vlada bi morala že takrat vedeti, da mednarodno pravo nima predvidenega postopka izvršitve. To ni to, kar smo želeli. Želeli smo teritorialni stik z odprtim morjem in ves Piranski zaliv. Kar smo dobili, je seveda lahko pozitivno, vendar kolikor razumem, nismo dobili nič več od tega, kar že zdaj obstaja, razen dela Piranskega zaliva. In še izgubili smo nekatere dele ozemlja”!

  • “Videli boste, koliko časa bo Hrvaška blokirala Srbijo na raznih področjih. To je danes pravni mehanizem. Napoleon je poslal vojake, danes pa imaš za to pravne možnosti. Blokada je ena od njih!”, tako Trstenjakova o stanju v Sloveniji za razne medije.

Uredništvo