Milan Kučan je po navedbah Večera v decembru izjavil, da so te (državnozborske) volitve morebiti zadnja velika bitka njegove generacije. S tem je poudaril pomembnost letošnjih parlamentarnih volitev. Z njim se strinja predsednik Nove Slovenije Matej Tonin, ki je v oddaji Ura moči pri Bojanu Požarju na Planet TV izjavil, da so te volitve absolutno prelomne.

Kučan glede nadaljnje poti naše države izraža upanje, Tonin pa predvsem strah. Gre za vlogo stranke Levica. V primeru zadostne podpore strankam po Kučanovem izboru bi s pomočjo Levice Slovenija šla po poti “Kučanove” demokracije. Tonin opozarja:  “Na teh volitvah obstaja realna možnost, da bo del te vlade tudi skrajna Levica, ki ima v svojem programu po naši oceni nekaj neustavnih elementov, in to bi bistveno spremenilo samo strukturo, samo sedanjo Slovenijo, in zato so te volitve tako prelomne.”

V javnosti je včeraj zaokrožilo pismo, ki ga je predsednikom KUL-a Marjanu Šarcu, Alenki Bratušek, Luku Mescu in Tanji Fajon, poslal upokojenec Rudolf Horvat. Iz vsebine pisma, ki ga je objavil Siol, je jasno, zakaj je Kučan opozarjal na pomembnost volitev. Nabor ustreznih kandidatov se zmanjšuje, potencialnih volivcev, ki bi volili “njegove”, pa tudi.

“Zavrtelo se je veliko imen. Golob je bil na koncu preliminarno izbran v ožji krog že zgodaj lansko spomlad. Takoj, ko je bilo jasno, da je projekt Vesel zaradi milijonskega honorarja Fife propadel, Čeferin pa je zavrnil ponujeno vlogo. Je pa Čeferin kasneje Milanu obljubil, da bo odločno podprl Goloba, potem ko je tudi njegova prva izbira v osebi Vesela odpadla,” je Horvat v pismu zapisal Marjanu Šarcu, Alenki Bratušek, Luku Mescu in Tanji Fajon.

Gre torej za prelomne volitve. Zelo plastično nam “demokratično” prihodnost pokaže primerjava med Severno (Kučanovo) in Južno (kapitalistično) Korejo. Odločali bomo volivci.

C. U.