V okviru Evropskega tedna mobilnosti bo železniški potniški promet v četrtek brezplačen

Slovenci 70 odstotkov vseh poti še vedno naredimo z avtomobilom, pri čemer je v dveh tretjinah teh voženj v avtomobilu po en potnik, polovica teh poti pa je krajša od dveh kilometrov.

Z namenom, da čim več državljanov motivirajo k uporabi javnega prevoza, Slovenske železnice v okviru tedna mobilnosti v četrtek omogočajo brezplačni prevoz z vlaki.

Ob tem je generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes izpostavil, da je trajnostna mobilnost povezana s kakovostjo. “To je tista stvar, ki je osnova, da lahko potnike še v večjem številu privabimo na javni potniški promet, posledično tudi na železnice,” je poudaril.

Janševa vlada je Slovenskim železnicam omogočila nakup 52 novih vlakovnih garnitur, te dni pa se zaključuje razpis za novih 20, tako da bodo imele SŽ že do konca leta 2024 72 novih garnitur. “To je eden od korakov, ki bistveno vpliva na to, da bo javni prevoz bolj udoben, prijeten,” je ocenil Mes.

foto. B. D.

Ob nakupu novih vlakov in posodobitvi prog je prejšnja vlada ugodno vplivala tudi na to, da se cene vozovnic nižajo, določene skupine pa imajo tudi brezplačen javni prevoz.

Golobova vlada namerava sedanje Ministrstvo za infrastrukturo razširiti na dva dela, tako da bi novoustanovljeno ministrstvo za podnebje in energijo vodil sedanji minister Kumer, Ministrstvo za infrastrukturo pa sedanja sekretarka Alenka Bratušek, ki se s svojo stranko ni uvrstila v parlament.

V Slovenski demokratski stranki se ne strinjajo s širitvijo števila ministrstev, zato zbirajo podpise za razpis referenduma proti bohotenju birokracije. Slovenija ima namreč v primerjavi z ostalimi evropskimi državami glede na število prebivalcev že sedaj relativno visoko število ministrstev. Razlog za širjenje števila ministrstev pa je po mnenju analitikov predvsem potešitev apetitov mnogih, ki bi želeli postati ministri. Tako se bo v primeru, da SDS ne zbere dovolj podpisov za razpis referenduma, število ministrstev dodatno poveča za tri.

Sedanji minister za delo Luka Mesec v svojih izjavah manipulira z državljani, da novega ministrstva za solidarno prihodnost ne bo. To seveda ne drži, saj v primeru neuspelega referenduma preide v veljavo Zakon o vladi, ki predvideva povečanje števila ministrstev, med drugim tudi njegovega Ministrstva za solidarno prihodnost.

Da se izognemo bohotenju birokracije, na stojnici SDS oddajte podpisan in overjen obrazec v podporo referendumu, lahko pa podpis oddate tudi elektronsko s pomočjo digitalnega potrdila. Za podpis podpore preko e-Uprave kliknite le na spodnje povezave, ki vas bodo pripeljale neposredno na stran za podpis referendumske pobude. Pogoj za podpis preko e-Uprave je digitalno potrdilo (SIGEN-CA, POŠTA CA, AC NLB in Halcom CA).

PROTI BOHOTENJU BIROKRACIJE – za referendum o zakonu, ki nepremišljeno povečuje število ministrstev iz 17 na 20n zagotavlja neizvoljenim politikom funkcije. Več o Zakonu o Vladi Republike Slovenije

PROTI POLITIZACIJI RTV – za referendum o zakonu, ki RTV podreja vladajoči politiki. Več o Zakonu o Radioteleviziji Slovenija

PROTI UKINITVI DOLGOTRAJNE OSKRBE – za referendum o zakonu, ki ukinja izvajanje dolgotrajne oskrbe. Več o Zakonu o dolgotrajni oskrbi

M.Z.