Kakšni so kriteriji za število ordinacij na določenem območju?

Pred kratkim so v Črenšovcih izvedli obnovo Zdravstvene postaje, v okviru katere so prostore tudi povečali. Do konca oktobra sta tako v Črenšovcih delovali dve ambulanti splošne medicine, s prvim novembrom pa je OLIVER PRVULOVIĆ, dr. med. spec. zaključil delo v​​ Zdravstveni postaji Črenšovci​​ oz.​​ v ZD Lendava. 

V naše uredništvo smo prejeli informacije, da pacienti dr. Prvulovića o tem neposredno niso bili obveščeni, zaslediti je bilo moč le uradno objavo na spretni strani ZD Lendava. To je razburilo starejše paciente, ki jim takšna oblika komunikacije ni znana.

NUJNO OBVESTILO

Spoštovane​​ pacientke, spoštovani pacienti!

Obveščamo vas, da​​ OLIVER PRVULOVIĆ, dr.med.spec.,​​ z​​ dnem​​ 31.10.2023​​ zaključuje 
delo v​​ Zdravstveni postaji Črenšovci​​ oz.​​ v ZD Lendava. Pacienti, ki so bili 
opredeljeni v omenjeni ambulanti, bodo s 1.11.2023 tako ostali brez izbranega 
osebnega zdravnika. Po 1.12.2023 se​​ bo​​ ponovno odprla možnost za opredeljevanje 
pri specialistki družinske medicine​​ v ZD Lendava​​.

Za nenujna stanja,​​ administrativne storitve (recepti, napotnice... ) in ostale​​ 
informacije​​ (tudi o​​ možnosti​​ izbire​​ osebnega zdravnika​​ v ZD Lendava),​​ 
pokličite​​ na številko:​​ 02 5789 210.

V primeru nujnih, življenje ogrožajočih stanj VEDNO pokličite na 112.
Hvala za razumevanje.

Paciente dr. Prvulovića, ki prihajajo iz Občin Črenšovci, Velika Polana in Odranci, jezijo nasprotujoče si informacije, ki jih prejemajo s strani Občine Črenšovci in vodstva ZD Lendava. V občinski sprejemni pisarni naj bi jim zagotovili, da bo namesto dr. Prvuloviča prišel nekdo drug, glede na objavo ZD Lendava, ki ga vodi direktorica zavoda Olga Požgai-Horvat, dr. med. spec., pa je moč sklepati, da se ambulanta dr. Oliverja Prvulovića ukinja in ostane po novem samo ena ambulanta.

Na elektronski naslov direktorice ZD Lendava smo danes poslali vprašanje glede nadaljnje organizacije dela v Zdravstveni postaji Črenšovci. O tem, kako gleda na morebitno zaprtje ene izmed dveh ordinacij smo povprašali tudi črenšovsko županjo Vero Markoja. v kolikor odgovora prejmemo, ju bomo objavili.

Se pa ob tem našemu bralcu, ki nas je o tej težavi obvestil, pojavlja vprašanje, na kakšen način oziroma po kakšen ključu se ustanavljajo ambulante. Če je število ordinacij odvisno od števila prebivalcev, bi v primerjavi z Lendavo, ki ima po podatkih s spletne strani kar osem ambulant splošne oz. družinske medicine, v ZP Črenšovci, ki pokriva tudi področja občin Velika Polana in Odranci, lahko pričakovali vsaj tri ordinacije. Za primerjavo v občini Beltinci, ki ima okoli 8.400 prebivalcev, že ves čas delujejo tri ambulante, v občini Lendava s približno 10.400 prebivalci, pa v tamkajšnjem zdravstvenem domu deluje kar sedem tovrstnih zdravnikov.

M.Z.