Povišali so se transferji brezposelnim, družinski prejemki in starševska nadomestila pa so se znižali

Fiskalni svet in Ministrstvo za finance sta včeraj objavila podatek, da je državni proračun v prvih treh mesecih letošnjega leta zabeležil 379 milijonov evrov primanjkljaja, ki bi brez upoštevanja neposrednega učinka interventnih ukrepov znašal 278 milijonov evrov.

Primanjkljaj je večji kot lani, na kar je v preteklosti že opozarjal Fiskalni svet, pri obravnavi proračunov pa tudi opozicijski stranki SDS in NSi.

Skupni prihodki so bili v prvem četrtletju sicer višji za štiri odstotke, kar je po navedbah fiskalnega sveta posledica višjih obdavčitev, saj so prilivi iz naslova dohodnine dosegli 563 milijonov evrov oziroma 27,4 odstotka več kot lani. Za 4,6 odstotka so se zvišali tudi prilivi iz davka pravnih oseb. Fiskalni svet še poroča, da so bili prihodki od sredstev EU občutno nižji.

Navedeni podatki torej potrjujejo dejstvo, da se je aktualna vlada državno blagajno odločila napolniti predvsem na račun prebivalstva in gospodarstva, pri črpanju EU sredstev pa je sila neuspešna.

Po podatkih finančnega ministrstva so se nekoliko povišali transferji brezposelnim, medtem ko so se družinski prejemki in starševska nadomestila znižali. Kljub vse večji draginji letos ni bil izplačan draginjski dodatek za otroke. Država je v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu kar za 48,3 odstotka znižala izplačila subvencij v kmetijstvu.

Dejanski primanjkljaj, ki je po napovedih fiskalnega sveta nižji od vladne napovedi lansko jesen, je v največji meri posledica manjše izvedbe naložb od načrtovane. Fiskalni svet pa sicer že dlje časa opozarja na preveč optimistične projekcije investicijske aktivnosti.

M.Z.