V Kupšincih blagoslov prizidka in predelanih prostorov mrliške vežice!

Vir:B.P.

Včeraj ob 13.00 sta župnik župnije Tišina Boštjan Čeh in duhovnik evangeličanske cerkve Murska Sobota Leon Novak blagoslovila novo pridobitev v vasi Kupšinci. Gre za investicijo v prizidek in prenovo notranjih prostorov mrliške vežice v vrednosti 55.000 EUR.

Vir:B.P.

Program ob otvoritvi je z uvodno skladbo “Ko sem še majhen bil” popestrila vokalno instrumentalna skupina Cvetje v jeseni, Ludvik Škaper iz Kupšincev pa je iz svoje pesniške zbirke “Se še spomniš” recitiral pesem Izgubljeni sin.

Vir;B.P.

Investicija vredna 55.000 EUR, zaznane potrebe po drugačni ureditvi Svet KS Kupšinci zaznal v letu 2016, je v svojem govoru povedal Jožef Recek, predsednik KS Kupšinci!

Ideja o posodobitvi mrliške vežice je “padla” v letu 2016, ko je Svet KS Kupšinci zaznal potrebo po drugačnih ureditvah pokopov. Tako se je že v letu 2016 pristopilo k izdelavi potrebne projektne dokumentacije, v letu 2017 pa se je že začel postopek za izbiro izvajalca del. V postopku pridobivanja ponudb se je ugotovilo, da predlagane ponudbe preveč odstopajo od projektantske ocene, zato so se načrti za izgradnjo premaknili v leto 2018 (s korekcijo sredstev v integralnem občinskem proraačunu in racionalizacijo določenih del v projektu).

Blagoslova se je udeležil tudi župan dr. Aleksander Jevšek in predsednik KS Veščica, Dezider Šoš!

Krajanke in krajena je v svojem nagovoru pozdravil tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek in izpostavil, da kljub intenzivnemu investicijskemu ciklusu niso pozabljena tudi vlaganja v objekte, kjer si pokojni zaslužijo dostojen pokop. Tako spomni, da bo že v naslednjem tednu podobna investicija predana svojemu namenu še v KS Markišavci.

Sicer pa se je predsednik KS Jožef Recek v svojem govoru spomnil začetkov gradnje mrliške vežice in njene svečane predaje namenu pred točno 25 leti. Takrat je namreč na sedanji lokaciji “stala” le lopa za orodje, pokojniki pa so vse do dneva pogreba ležali doma. Zakonska ureditev v tistih letih je povzročila zahtevo po gradnji objektov in takrat so mnoge vasi pristopile k njemi izgradnji. Tako se je (je spomnil) točno 23.5.1955, ob lepem vremenu in z množično udeležbo vaščank in vaščanov, svojemu namenu predala takrat nova mrliška vežica (videz mrliške vežice pred prenovo), izgrajena s sredstvi takratnega krajevnega samoprispevka in lastnega angažiranja vaščanov.

Uredništvo