Predali ključe dveh reševalnih vozil

Včeraj je v družbi Medicop v Nemčavcih potekala predaja ključev dveh reševalnih vozil, ki jih Slovenija donira Ukrajini kot prispevek k blaženju posledic ruske agresije na Ukrajino. Ključe je iz rok ministrice Tanje Fajon ob prisotnosti direktorja Medicopa Petra Podlunška prejel veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji Andriy Taran.

Gre za vozili ProSaver CR in CitySaver CR, ki sta sodobno opremljeni po mednarodnih standardih tipa B, tretje vozilo z opremo tipa C, opremljeno s transportnim inkubatorjem in drugo potrebno reševalno opremo za zahtevne prevoze prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater, pa bo v Ukrajino odpremljeno v prvi polovici prihodnjega leta.

(foto: gov.si)

Doslej je Ministrstvo za zunanje zadeve na zaprosilo ukrajinske strani namenilo že 580 tisoč evrov za nakup reševalnih vozil. Vrednost prvih dveh podarjenih vozil je 210 tisoč evrov.

“Od začetka ruske vojaške agresije na Ukrajino je Slovenija prispevala najmanj 4,3 milijona evrov humanitarne pomoči ter še dodaten milijon evrov za humanitarni projekt ukrajinskega predsednika Zelenskega “Žito iz Ukrajine”.

Dosedanja pomoč Ukrajini predstavlja največji humanitarni prispevek Slovenije v zadnjem desetletju. Zaradi pomoči Ukrajini Slovenija ni zmanjšala nujne humanitarne pomoči drugje po svetu, temveč je znesek slednje v preteklem dveletnem obdobju podvojila”, so zapisali na Ministrstvu za zunanje zadeve.

M.Z.