Anželj postal župan, kakšna bo koalicija?

V Mestni občini Murska Sobota so volivke in volivci v drugem krogu županski mandat namenili kandidatu SD Damjanu Anželju, ki je prejel 64,76 odstotka glasov. Andrej Mešič je kot kandidat stranke SDS dobil 35,2 odstotka glasov volivcev.

V prvem krogu je Anželj zbral dobrih 42 odstotkov glasov, Mešič pa dobrih 32 odstotkov. V drugem krogu je Anželju uspelo povečati število glasov, ki so jih po vsej verjetnosti v primerjavi s prvim krogom prispevali podporniki Mitje Horvata.

Po grobi analizi števila glasov v sorazmerju z volilno udeležbo je bil v Murski Soboti takšen rezultat pričakovan in je močno povezan z razmerji političnih moči na državnem nivoju. Pred prvim krogom, ko so volivke in volivci izbirali tudi mestne svetnike, je bilo veliko govora o novih idejah in pristopih, ki so jih izpostavljali kandidati Gibanja Svoboda. V drugem krogu županskih volitev se je pokazalo, da so volivke in volivci to enostavno spregledali in tako rekoč pričakujejo koalicijo v obliki odseva državnega nivoja.

Kaj bo to pomenilo za izvoljene mestne svetnike Gibanja Svoboda, bo pokazal čas. Večina jih je namreč v času kampanje javno ali na prikrit način izražala nestrinjanje z načinom dela v prejšnjih dveh mandatih. Jim bo v morebitni koaliciji z županom Anželjem in svetniki SD uspelo uresničiti vsaj del obljubljenega, ali pa se bodo po nareku vodstva iz Ljubljane zlili z “naravnimi zavezniki” in bo v Murski Soboti vse po starem?

M.Z.