Po štirih letih nabavljena nova policijska vozila

Vozni park slovenske policije se je včeraj posodobil s 40 novimi policijskimi intervencijskimi vozili. Naročilo za prispela vozila se je zgodilo na podlagi sklepa prejšnje vlade Janeza Janše, ki je potrebe slovenske policije po novih vozilih prepoznala kot nujne. Nazadnje je policija leta 2018 nabavila 12 novih vozil. Iztrošenost policijskega voznega parka je v Slovenski policiji tako rekoč stalnica, saj z vsakim nakupom novega vozila na zamenjavo čaka nekaj starih z več sto tisoč prevoženimi kilometri.

Oprema vozil je posodobljena na podlagi predlogov policistov, ki vozila dnevno uporabljajo. Poleg novih intervencijskih vozil so pred kratkim nabavili električna kolesa, v zadnji fazi priprave so trikolesni motorji, poleg tega pa pričakujejo še prihod dodatnih 40 novih “maric”, ki bodo nabavljene po sistemu “leasing” in jih predvidoma dobijo v začetku leta 2023.

Nove “marice”, ki zamenjujejo deloma iztrošena starejša intervencijska vozila, so specialna kombinirana tovorna vozila znamke Citroen, tipa Jumper, z zelo zmogljivim motorjem 165 KM. Vozila, ki so modro-rumeno-bele barve, so v svoji osnovi namenjena 75-im območnim policijskim postajam za neposredno izvajanje osnovnih oblik policijskega dela, kot so patruljiranje, intervencija, poostren nadzor, blokada …

10 vozil bo prejela PU Ljubljana, 6 PU Maribor, po 5 vozil PU Celje in PU Koper, po 4 PU Kranj in PU Novo mesto, po 3 vozila pa prejmeta PU Murska Sobota in PU Nova Gorica.

Ponudnik je bil izbran na javnem razpisu, cena posameznih vozil s predelavo in vključeno policijsko in ostalo opremo pa znaša 56.793,00 evra z ddv. Skupna vrednost nabave je tako 2.271.720 evrov z ddv.

Vozila so prilagojena potrebam lokalnih policistov za delo na terenu. Imajo klimatsko napravo, za varnost voznika in sopotnika skrbijo sodobne varnostne blazine. Vsa vozila so opremljena z navigacijskim sistemom, dodatnim ogrevalnim sistemom prostora za pridržanje in najnovejšo LED tehnologijo zunanjih intervencijskih luči, ki lahko služijo tudi kot reflektorji za osvetlitev vseh strani vozila.

Slovenska policija ima trenutno v uporabi 109 specialnih kombiniranih tovornih vozil (intervencijskih), od katerih je 28 vozil starejših od 10 let. Obstoječa intervencijska vozila imajo povprečno prevoženih 158 tisoč km, pri čemer ima 38 vozil prevoženih že več kot 200.000 km (od tega šest vozil več kot 300.000 km, eno vozilo ima celo 370.000 prevoženih km).

M.Z.