V novembru ozaveščeni Slovenci o raku prostate!

Rak prostate vsako leto “napade” cca. 1500 Slovencev, nekaj manj kot 380 pa jih letno umre, je zbrano v viru www.slora.si (nacionalnem registru raka). Žal kljub prizadevanjem, da bi moški prepoznali nevarnost “prvega” raka, ki jim preti, jih za to vrsto bolezni zboli vsako leto več. Ključni dejavniki tveganja, katere bi morali poznati vsi moški, so dednost, rasa ter starost.

Razvija se počasi, tudi do več kot 15. let do kliničnih znakov!

Od nastanka bolezni pa vse do prvih kliničnih znakov lahko mine več kot 15. let. Ker marsikateri moški znake, ki jih telo sporoča spregleda (tudi namerno), sledi obdobje, ko rak pušča še nadaljne posledice na drugih oddaljenih mestih. Takrat pa vemo, je ozdravljivost že precej negotova. Starost je poleg dedne pogojenosti drugi pomemben dejavnik tveganja. V starosti 40 – 59 let za to obliko raka zboli 1 od 57 moških, v starosti 60 – 79 let pa že 1 od 8 moških, piše vir http://www.uroweb.si.

Do 40. leta starosti prostata še “prave” velikosti (cca. 25 cm), sledi povečanje!

Skoraj vsak moški se po 40. letu starosti že sreča s prvimi težavami povečanja prostate. Pojavijo se prve urinalne težave, zdravniki pa jo največkrat prepoznajo kot benigno hiperplazijo prostate (BHP). Če le ta ni pravočasno zdravljena, se lahko razvije v rak prostate, ki pomeni nenadzorovano množenje celic. Za prvo testno kontrolo, če se pojavijo težave, je dobro, da si moški dajo izmeriti PSA (prostatični specifični antigen), ki je beljakovina, ki jo prostata izloča – v majhnih količinah tudi v kri. Ko analize prisotnosti PSA v krvi pokažejo povečanje nad določeno ravnjo (znak povečane prostate, prostatitisa ali razvoja raka na prostati), je to signal za ukrepanje. To zgodnje odkritje je izjemno pomembno, saj je danes ta oblika raka v več kot 90% ozdravljiva. Končno diagnozo (potrditev) zdravnik ugotovi s pomočjo ultrazvočno vodene punkcije prostate.

Preventivni ukrepi!

Znano je, da kdor uživa manjše količine živalskih maščob ter kdor uživa mnogo sadja in zelenjave ter paradižnika močno zmanjša tveganje za nastanek “prvega” raka.

Prostata je pomemben del moških spolnih organov v videzu kostanja. Na otip (skozi zadnjično odprtino) “predstavlja” gladko mišico v velikosti cca. 25 cm. Ima funkcijo varovanja pred vnetji spodnjih sečil, s pomočjo semenskih mešičkov pa s svojim krčenjem pomaga pri izločanju semenske tekočine.

Uredništvo