V občini Kuzma že predpraznično vzdušje!

Vir:www.obcina-kuzma.si

Občina Kuzma, kjer v petih vaseh (Dolič, Gornji Slaveči, Kuzma, Matjaševci in Trdkova) na 22,86 km2 v 477 gospodinjstvih živi okrog 1577 prebivalcev, je že predpraznično obarvana. Planinsko društvo Tromeja bo namreč v petek 1.12. v večernih urah izvedlo tradicionalni Miklavžev pohod, v vasi Trdkova pa bodo v nedeljo 3.12. postavljali božično drevo in na adventnem vencu prižgali prvo adventno svečo.

Potencial občine zaradi tromeje in pridnih domačinov, ki vedno najdejo prijazno besedo!

Občina Kuzma je še ena, katero socialno vzdržnost izboljšuje sosednja Republika Avstrija, na katero občina meji. Malih kmetij, ki so včasih prehranile celotno družino skoraj ni več, žal pa tudi mladi ne morejo tvegati in vlagati v neznano prihodnost kmetovanja. Toda, občina zaradi same lege “na tromeji” prepoznava potencial, ki ga ta nudi, zato se vse bolj usmerja v iskanje priložnosti na področju turizma. Mir, ki ga tu še vedno ponuja neokrnjena narava in premišljeno vzpostavljene turistične točke pa privabijo vse več turistov od tu in daleč.

Občina pristopila k celoviti obnovi Bežanove domačije!

Ena zadnjih vlaganj in pridobitev občine v tem letu je celovita obnova Bežanove domačije (ta še poteka), ki je tudi kulturni spomenik in edina v obliki črke L pokrita stavba s slamo in ohranjeno dimno kuhinjo. Investicijo sofinancira Ministrstvo za kulturo s 35% deležem, ostali del pa je iz proračuna zagotovila občina. Celotna investicija bo stala cca. 50.000 EUR, svoje delo pa bo odlično opravilo izbrano podjetje Slavka Hajdinjaka, Gradbeništvo Hajdinjak d.o.o. Občina bo tako v svoj bogati mozaik turistične ponudbe dodala še eno pomembno znamenitost.

Sicer pa je Bežanova domačija pravi biser spominov in najstarejša hiša v naselju Gornji Slaveči, zgrajena okrog leta 1870. Iz blata in lesa ter krita s slamo, majhnimi okni s križi ter pobeljena z apnom ponuja spomine vse do Cecilije Bežan, ki je kot zadnja kuhala v tradicionalni, še danes ohranjeni dimni kuhinji in se “obračala” na bitih tleh, piše vir www.obcina-kuzma.si.

Uredništvo