Izvajalec bi že moral izvajati aktivnosti, a še ni izbran

Zimske razmere že trkajo na vrata, na cestah je za motorna vozila že obvezna zimska oprema. Vzdrževalci cest in izvajalci zimskih služb se pripravljajo na okoliščine, ki bodo zahtevale stalno dežurstvo in sprotno izvajanje zimske službe.

V uredništvo smo prejeli informacijo, da Občina Sveti Jurij ob Ščavnici trenutno nima izvajalca, ki bi bil zadolžen za čiščenje in vzdrževanje cest v zimskih razmerah. Konec septembra je namreč potekla veljavnost 6 letne pogodbe z možnostjo podaljšanja za štiri leta dosedanjemu koncesionarju za vzdrževanje občinskih cest in zimske službe.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah, naj bi trenutno še aktualni župan Anton Slana  možnost podaljšanja pogodbe dosedanjemu izvajalcu zavrnil. Objavil je razpis za vzdrževalca občinskih cest in zimske službe, na katerega sta se prijavila dva ponudnika. Ker cenejši ponudnik naj nebi bil županov favorit, je pozval oba ponudnika k pogajanjem oziroma znižanju ponujene cene.

Tako v drugem kot v tretjem poskusu je bil občutno cenejši prvi ponudnik, kar naj bi župana vrglo s tira in je 22. novembra že tretjič zavrnil obe ponudbi. Razlog naj bi bil po naših informacijah favoriziranje njemu bližjega izvajalca kljub temu, da je po ponudbi bil občutno dražji.

Župan, ki se bo to nedeljo pomeril v drugem krogu županskih volitev, po besedah našega vira brezbrižno postavlja lastne interese pred interese in potrebe občanov in drugih uporabnikov cest v občini.

Do petnajstega novembra po zakonodaji morajo biti postavljeni obcestni oziroma označevalni količki, ki označujejo cestno traso v zimskih razmerah. Ta teden smo že vstopili v meteorološko zimo, v občini pa še ne vedo niti tega, kdo bo vse potrebno na cestah v zimskem času izvajal.

O tem, ali se je na Občinski upravi že pojavila katera od inšpekcijskih služb, še nimamo podatkov. Na Občino Sveti Jurij smo o predmetni zadevi poslali vprašanje. Ko prejmemo odgovor, bomo o tem tudi poročali.

M.Z.