Sopa lop (zaspanec) je postal Matija Gostan

V občini Odranci pod okriljem Društva gojiteljev malih pasemskih živali Odranci, skupaj z Občino Odranci že 25 let obujajo in ohranjajo tradicijo pokanja s pastirskimi biči.

Običaj izvira iz leta 1930, ko so se na binkoštno nedeljo kmetje s pastirskimi biči zbrali na travniku med Odranci in Beltinci, na območju Sloparce in pokali z biči ter se na vse zgodaj zjutraj družili ob ognju. Na ta dan (binkoštno nedeljo) so kmetje prvič gnali živino na pašo.

Pred tem so z ročnimi kosami na travnikih pokosili travo za krmo živine, na “risale” (binkošti) pa so prvič v letu gnali živino na pašo. Dogovorili so se za lokacijo in kdor je zadnji prišel s kravami na pašo, tisti je bil celo leto zaspanec ali »Sopa lop«. Za kazen je  moral pobegle krave loviti, da niso zašle na bližnje njive in delale škodo sosedom.

Na paši so zakurili ogenj, pekli krompir, koruzo in “pajali” kruh. V današnje času v Odrancih kmetje nimajo več toliko živine, tudi pasejo zelo redko. Vsako leto pa ohranjajo ta stari ljudski običaj. Za veselo druženje na pašo prinesejo spletene biče in pokajo z njimi, kar se sliši daleč na okrog. S prvo košnjo trave so pridobili seno za zimsko krmo živine, od binkoštne nedelje naprej pa se je živina lahko pasla na travnikih.

Župan občine Odranci Ivan Markoja je začel skupaj z domačini pred dobrimi 25 leti obujati ta lep stari običaj, ki ga z nekaj presledki ohranjajo. Letošnja etnološka prireditev »Sopa lop« je bila v nedeljo, 5. junija na prireditvenem prostoru v Centru kulturne dediščine ob potočnem mlinu ob potoku Črnec v Odrancih. Prireditev sta pripravila Društvo gojiteljev malih pasemskih živali Odranci in Občina Odranci.

Prvi udeleženci so se zbrali ob četrti uri zjutraj, ko se je začelo daniti. Najprej so zakurili ogenj in začeli peči krompir in “pajati” kruh ter mesne dobrote. Medtem so na prizorišče prihajalo obiskovalci, v goste pa so prišli tudi člani sorodnih društev malih pasemskih živali iz Ormoža in Maribora.

Matija Gostan (foto: J.Ž.)

Letos je »Sopa lopa« postal Matija Gostan iz Odrancev, ki je prišel na pašo prvi po jutranjem zvonenju »Zdrava Marije«. Predsednik Društva gojiteljev malih pasemskih živali Odranci Karel Horvat je novopečenemu »Sopa lopu« okrog vratu nadel spleteni venec iz kopriv, zelenja in rož, ki so ga ta to priložnost spletle članice društva, ki deluje 23 let. Po pokanju z biči je sledilo druženje ob domačih dobrotah in glasbi.

Odransko društvo ima za ta ljudski običaj ročno spletenih 20 bičev iz vrvi,  od tega je nekaj last društva, nekaj pa od posameznih članov. Bič je dolg nekaj metrov in na koncu ima »cofek«.

M. Z.