Danes se bo na pekinškem stadionu Ptičje gnezdo ob 13. uri po srednjeevropskem času pričela otvoritvena slovesnost 24. zimskih olimpijskih iger. Med 91. državami udeleženkami je tudi Slovenija, ki jo bosta v kot nosilca zastav zastopala deskar Rok Marguč in alpska smučarka Ilka Štuhec.

Že pred 14. leti so Kitajci ves svet navdušili z otvoritveno in zaključno prireditvijo. Tokrat naj bi bila slovesnost po besedah organizatorjev “preprosta, varna in krasna”.

Na slovesnosti, ki naj bi trajala dobro uro in pol, naj bi sodelovalo okoli 3000 nastopajočih, od tega cca. 90 odstotkov študentov. Za režijo je tudi tokrat poskrbel najbolj znani kitajski filmski režiser 71-letni Zhang Yimou.

Na otvoritvi iger bodo Kitajci s kulturnim programom po pričakovanjih predstavili svojo bogato zgodovino, del slovesnosti pa bo tudi tradicionalni mimohod držav udeleženk iger. Letos bo večina države prvič v zgodovini zimskih iger imela po dve zastavonoši, nekatere države, kot je Indija, ki jih bo zastopal zgolj en športnik, pa bodo imele zgolj enega nosilca zastave.

Na tekmovalnih prizoriščih so se prva predtekmovanja pričela že v sredo. Za Slovence sta najbolj zanimiva trening smuka za moške in trening skakalk in skakalcev na srednji napravi. Naše skakalke so na zadnjem treningu vzbudile veliko upanje po olimpijski kolajni, saj je Urša Bogataj imela drugi in prvi dosežek in je bila edina skakalka, ki je v obeh serijah preskočila sto metrov. V obeh serijah so bile med prvimi štirimi tri Slovenke, Nika Križnar je bila dvakrat tretja.

Olimpijske igre bodo potekale do 20. februarja, prve medalj pa bodo podeljene že v soboto.

C. U.