Krepitev zmogljivosti mladih na področju medijske pismenosti na Hrvaškem in v Sloveniji

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci se je v sodelovanju z Občino Radenci pridružila projektu Pobratenje mest – Krepitev zmogljivosti mladih na področju medijske pismenosti na Hrvaškem in v Sloveniji.

Projekt je namenjen ozaveščanju mladih v Sloveniji in na Hrvaškem o posledicah, ki jih povzročajo dezinformacije in lažne novice, ter želji izobraziti mlade za prepoznavanje dezinformacij in lažnih novic.

Sodelovanje je potekalo v dveh delih. Najprej so se dijaki in dva mentorja iz Radenec v spremstvu župana Občine Radenci Romana Leljaka od 19. do 21. aprila 2023 v Makarski na Hrvaškem udeležili konference Medijska pismenost mladih na Hrvaškem.

V organizaciji Makarske razvojne agencije MARA so si ogledali znamenitosti Makarske, obiskali razgledno točko Skywalk na Biokovem in botanični vrt. Ob tem so se spoznali z dijaki Srednje šole Fr. Andrija Kačić Miošić iz Makarske in z njimi spletli nova poznanstva in prijateljstva.

Od 11. do 13. maja 2023 so Radenčani gostili dijake in predstavnike Makarske v Radencih. Na konferenci o medijski pismenosti mladih v Sloveniji so aktivno sodelovali tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki so pripravili predstavitev z naslovom Posledica neustrezne medijske pismenosti je lahko tudi zasvojenost od telefona. Sledilo je predavanje g. Mihe Kramlija, terapevta in vodje centra za zdravljenje odvisnosti, na temo zasvojenosti z internetom in mobilnimi telefoni kot posledica medijske nepismenosti.

M.Z.