Včeraj so obeležili trideseto obletnico delovanja

Pester kulturni utrip bilo v Renkovcih čutiti že v sedemdesetih letih, ko je v tej majhni vasici v Občini Turnišče delovala dokaj prepoznavna dramska skupina pod vodstvom amaterskega režiserja Štefana Ferčaka. Formalni začetki delovanja Kulturnega društva Anton Martin Slomšek Renkovci pa segajo v leto 1993, letos torej praznujejo trideseto obletnico.

V začetnih letih delovanja društva so pod okriljem društva še pripravljali zanimive igre, v katerih so nastopali amaterski igralci. Pozneje se je dejavnost društva usmerila na organizacijo prireditev ob različnih priložnostih, kot so kulturni praznik, 8. marec in materinski dan in predbožične prireditve. V okviru društva pripravljajo tudi priložnostne razstave, v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Murska Sobota pa na temo zdravja in zdravega načina življenja pripravljajo tudi predavanja.

(foto: A.Č.)

V okviru društva delujejo tudi Renkovski pevci, ki s pesmijo in harmoniko popestrijo prireditve v vasi, vas predstavljajo na prireditvah v okviru Občine Turnišče in v drugih krajih ter pojejo pa tudi ob žalostnih dogodkih v vasi.

Delo društva je usmerjeno tudi na ohranjanje spomina na posebno obliko ljudske trgovine – kupinarstvo, ki je bilo v Renkovcih razširjeno ob koncu 19. stoletja in v prvi polovici 20. stoletja. V sodelovanju z Občino Turnišče, KS Renkovci in ob strokovnem vodstvu Pokrajinskega muzeja v Murski Soboti so člani društva pripravili stalno razstavo o kupinarstvu, ki je na ogled v prostorih Vaško-gasilskega doma Renkovci.

(foto: A.Č.)

O delovanju društva je na včerajšnji prireditvi spregovorila Angela Slamek, ki je v nagovoru opisala zgodovino društva in orisala pomen delovanja društva v vasi in širši občini.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Turnišče Borut Horvat, ki je otroštvo preživel prav v Renkovcih. Ob visokem jubileju je čestital vsem članicam in članom društva, ki so s svojim delovanjem in prostovoljnim delom pripomogli k razvoju društva. Društvo je s številnimi dogodki in prireditvami postalo prepoznavno tako v občini kot širše in pripomoglo k družbeno kulturnemu dogajanju.

(foto: A.Č.)

Poleg ljudskih pevcev so v kulturnem programu ob 30. obletnici društva nastopili tudi Družina Pozderec (fotografija na naslovnici), Monika Kamerlander, Ana in Marko Pozderec, ki se jima je pridružil dedek Gusti Černi.

(foto: A.Č.)
(foto: A.Č.)

M.Z.